Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 28 март 2019 г.

Козунак на конци с едно месене и от нощно тесто


Реших да пробвам...
Рецептата я събрах от тези на другите ми два козунака.
А, месенето - само веднъж... До последно не знаех, дали ще има конци, но на сутринта като извадих тестото от хладилника, честно казано се развълнувах. Е, конците не са толкова много, като при другите два козунака /тук и тук/, но ги има.
Това е, както казвам аз - мързелив козунак. 😆
Много съм доволна от резултата, а най-много - домочадието. 😃
Може да направите 2, 3 или 4 козунака, в зависимост от това колко големи искате да бъдат.




























Продукти:

6 яйца /1 яйце отделяме за намазване/
300 мл топло мляко
1 кубче жива мая
270 гр. захар
2 ванилии
1 кг брашно
120 мл разтопено масло


захар за поръсване


*Допълнение от 01.04.2019 г.:
Получих няколко запитвания, за добавянето на настъргана лимонова кора, стафиди, бадеми, локум, течен шоколад...
Разбира се, че може да добавите! Въпрос на личен вкус!
В този козунак, аз не съм добавила, защото исках да е изчистен, тъй като в другите ми два вида има от всички горе изброени продукти.
Така че, мили дами, може да добавите това което обичате, спокойно и без притеснения.

Поздрави!
Ина




Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята в 300 мл топло мляко с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно. Оставяме да втаса за 10-15 минути на топло.
2. През това време, разбиваме 5-те яйца с останалото количество захар.
3. Изспиваме вече втасалата мая при яйцата и разбъркваме добре.
4. Пресяваме брашното.
5. Постепенно го добавяме към яйчената смес /не слагайте наведнъж цялото количество/.
6. Замесваме леко лепнещо и меко тесто, като при самото месене, "вкарваме" разтопеното масло в тестото. Топим ръцете в маслото и месим.
*Наблегнете на месенето. Трябва да е два пъти повече от месенето на тесто за пита.




*Процеса... 😄









7. Намазваме добре с олио, вече измесеното тесто, поставяме го в гопям съд или чиста найлонова чанта, завързваме добре и прибираме опакованото тесто в хладилника за цялата вечер.
8. На сутринта го изваждаме и разделяме на 2, 3 или 4, парчета.
Всяко едно парче, разделяме също на 3. 



*Конци се виждат, дори и в суровото тесто.

















9. С помоща на дланите, разтегляме на фитил и усукваме.
10. Трите усукани фитила, заплитаме в плитка и поставяме в намаслена подходяща форма за печене /може и покрита с готварска хартия/. Покриваме с кърпа и оставяме за 1ч. до 1 ч. и 30 мин., да втасат.











11. Втасалите козунаци, намазваме с разбитото яйце и поръсваме със захар.
12. Печем в загрята фурна на 160 градуса, за 25-35 минути.

*Тук пак ще вметна, че е хубаво да ги наглеждате, заради различията на всяка фурна.
И най-важното за хубави козунаци е, че не трябва да се препичат, за да не станат сухи.
Ако случайно започнат да прегоряват отгоре, а все още не са се изпекли, ги покрийте с алуминиево фолио.

























****************************



От същото тесто, завъртях и една козуначена пита с течен шоколад...
Ако решите да пробвате и нея, ще ви е необходим течен шоколад 400 мл.

Разделяме тестото на 3 еднакви части.
Всяка част разточваме на кора с диаметъра на тавата в която ще печем /при мен 35 см/.





Първата кора, поставяме върху намаслена хартия за печене и я намазваме споловината течен шоколад.






Поставяме отгоре втората кора, която също измазваме с останалия шоколад и покриваме с третата кора.





Рзрязваме на 16 еднакви триъгълника.






Усукваме ги в една посока.









Намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар.






Оставяме да втаса за 1 час и печем в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути.








Да ви е сладко!







35 коментара:

  1. Разкошни козунаци ...
    Чудесна рецепта, технология и изпълнение.
    Поздрави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Дианка!
      Здрава, слънчева и много забавна, да бъде и твоята пролет!

      Изтриване
  2. Благодаря ти от сърце, Дианка!
    Здрава, слънчева и много забавна, да бъде и твоята пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,тези изкушения изглеждат просто невероятно,може ли да Ви попитам дали може да се използва суха мая,и може ли да се намалят количествата наполовина за да се направят във формата на мъфини? 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви, благодаря!
      Може да се използва и суха мая, и да се намали количеството наполовина.
      /Извинявам се за закъснелия отговор/

      Изтриване
  4. Здравей, интересува ме разбиването на яйцата с миксер ли трябва да стане?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Ина! Изглежда наистина страхотно! Според вас може ли захарта да се замени със стевия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ваня! Има доста рецепти на козунак с различни подсладители, така че, не виждам причина да не може. Може да пробвате с половин доза и да споделите след това резултата.

      Изтриване
  6. Здравейте, изглеждат прекрасно козунаците питата също! Мога ли да прибера тестото във фризера да не правя няколко козунака?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! По-добре не рискувайте и направете половин доза.

      Изтриване
  7. Здравейте и аз реших да пробвам рецептатат ви бихте ли ми казали цялото кубче мая ли се слага или половин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! В тази рецепта се слага цяло кубче мая.

      Изтриване
  8. Здравейте! Страхотни козунаци и съм решила да ги пробвам, но имам два въпроса. Ако ги замеся към 11ч. сутринта и ги изпека към 18ч., достатъчно ли ще им е времето за втасване? Когато са вече сплетени и трябва да втасат за 1ч. до 1ч 30мин. на топло ли трябва да са? Благодаря предварително и се извинявам, ако въпросите ми Ви се сторят глупави. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Извинявам се, за закъснелия отговор! Да, достатъчно ще бъде това време. Да и вече когато са сплетени, трябва да втасат на топло. Хубав ден!

      Изтриване
  9. Здравейте
    може ли да обясните как прехвърляте шоколадовата питка от масата в тавата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Нея я "сглобявам" върху хартия за печене и така много лесно се прехвърля. Хващате краищата на хартията, повдигате и прехвърляте. Най-добре с помоща на още един човек.

      Изтриване
  10. Поздравления, козунакът изглежда страшно апетитно... тази вечер ще го замеся и утре ще споделя отзиви! :) Страхотна сте... и питката с шоколада ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви, благодаря! Ще се радвам, да споделите впечатленията си! Хубава вечер!

      Изтриване
  11. Изглежда доста вкусен козунака. Задължително ли е да се остави козунака да престои една нощ в хладилника, може ли да се направи за един ден?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може, като времето за втасване е около около 1 час и 30 мин. или докато тестото си удвои обема.

      Изтриване
  12. zdraveite moje li da se zamesti s kiselo mlqko ili voda 4e ne ponasqm mirizmata na prqsno mlqko.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Не виждам пречка. Може да пробвате и да споделите резултата. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, намесих го и сега втасва, нямам търпение да видя как ще се получи. Благодаря за рецептата. :) Без малко са пропусна ванилията липсва в описанието на приготвянето. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Истинската тънкост тук май е използването на брашно за баница на София Мел ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте! Комплименти за рецептата! Мисля и аз да я пробвам. Имам три въпроса:
    1. Ако маята е суха, колко трябва да е за тази доза?
    2. Колко козунаци + пита ви излязоха от тази доза?
    3. Можем ли да добавим и подсладител, за да стане по- сладко тестото или и без него е достатъчно сладко?

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте! Благодаря ви!
    1. За тази доза- 2 пакетчета суха мая.
    2. Разделих тестото на две половини. Едната за козунака, другата за питата.
    3. Тестото е достатъчно сладко, но ако обичате много сладко, може да пробвате.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване