Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 29 май 2020 г.

Торта "Наполеон"


Какво да ви кажа за тази торта... Съвършена е!
Невероятният баланс между лекият и пухкав крем с маслените и леко солени блатове, остават един незабравим вкус и спомен за съвършенство. Тя е изобилие от нежен крем...
Много наподобява Наполеонките, които се продават в хранителните магазини, но разбира се е в пъти по-хубава.
Единственото, което мога да добавя е, задължително я поставяме в графа: любими торти.


















Продукти:

1 пакет бутер тесто /800 гр./
1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар с връх
3 яйца
125 гр. масло + 3 с.л. захар
400 мл сладкарска сметана
1 пакет нишесте ванилия
5 с.л. брашно
4 ванилии






Начин на приготвяне:

Кремът:
1-ва стъпка:
Най-напред приготвяме крема, защото ще е необходимо време за неговото приготвяне и време за изстиването му, след като го сварим.
Отделяме 100 мл прясно мляко за нишестето.
Останалото прясно мляко, заедно със захарта, поставяме на котлона в подходяща тенджера да заври.Разбъркваме от време, на време, за да се стопи захарта.
Разбиваме добре яйцата, нишестето, брашното, 2 ванилии и 100 мл от сметаната, разреждаме с отделеното 100 мл прясно мляко.
След като прясното мляко е завряло, темперираме яйчената смес, като на тънка струйка към нея добавяме от горещото мляко. След което, отново на тънка струйка, връщаме обратно в тенджерата, до завиране и сгъстяване, като бъркаме непрекъснато, за да не загори крема.
Готовия крем, оставяме да се охлади напълно.
/През това време, може да си приготвим и блатовете/

2-ра стъпка:
Докато крема изстива, разбиваме мекото масло с 3 с.л. захар до пухкав и бял крем.
Към разбития маслен крем, добавяме изстиналия млечно-яйчен крем. Разбиваме много добре с миксер.







3-та стъпка:
Разбиваме на пухкав и гъст сняг, останалата сладкарска сметана с двете ванилии.
Постепенно на части, започваме да добавяме сметаната към млечно-масления крем, като разбъркваме много внимателно с шпатула или лъжица до хомегенизиране.








Бутер тестото,
оставяме на стайна температура, за да се отпусне.
Изрязваме 2 кръга, като диаметъра да е толкова, че почти да стига до краищата на квадратите /да останат само ъглите от бутер тестото/.
Печем ги отделно, като ги поставяме в тава покрита с хартия за печене. Надупчваме ги с вилица, за да не бухнат прекалено много и поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печем до златисто.
Отделно изпичаме и изрезките, които са ни останали. Тях ще използваме за украсата на тортата.
След като блатовете са изпечени, ги оставяме да изстинат напълно. Разрязваме всеки блат хоризонтално, така че да се получат общо 4 блата.













Сглобяване на тортата:

Разделяме крема на 4 равни части.
Поставяме първия блат, върху подходящ поднос. Не е необходимо да използваме ринг, тъй като кремът е достатъчно гъст и не се разтича.
Върху него разпределяме първата част крем, равномерно.
Следва втори блат и втора част крем.
Трети блат с трета част крем.
Завършваме с четвъртия блат и измазваме тортата отгоре и отстрани с последната, четвърта част крем.
Изпечените изрезки, натрошаваме и облепяме с тях цялата торта.
Поставяме в хладилник, за няколко часа да се охлади.




















Да ви е сладко!










Тази тортичка приготвих за именния ден на прекрасният ми син...
Георги
Жив и здрав, да ни е! 🍀 
Обичаме те! 💝











И не на последно място... Искрени благодарности към Любопитко, за предоставената, невероятно вкусна рецепта!










5 коментара:

  1. Браво чудесна рецепта.получи ми се и е невероятно вкусна.благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се,че сте останали доволни! 🙂

      Изтриване
  2. Да е жив и здрав Теорги! И аз правих преди време тази торта, и да подскажа по-лесен вариант - с бисквити сълзица. Хареса ми, но не е моята торта това, определено.

    ОтговорИзтриване
  3. След като прясното мляко е завряло, темперираме яйчената смес, като на тънка струйка към нея добавяме от горещото мляко.
    Какво ще рече темперираме яйчената смес?
    Тоест от горещото мляко добавяме към яйчената смес?

    ОтговорИзтриване