Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 27 януари 2017 г.

Палачинкова торта


Днес е един прекрасен ден за мен!
Днес моето добро дете, моят син е рожденник!
На днешният ден, преди 17 години за първи път изпитах онова прекрасно чувство, онази чиста и безгранична любов..., онази... святата любов, майчината...всеотдайната, нестихваща и вечна.
Онази любов, която ме прави по-добър човек, която осмисля живота ми и заради която си заслужава да живея! И тази любов дори не е една...
Аз съм богат човек!
Аз съм щастлив човек!

........................................................................









И нека рожденният ден да започнеее, а рожден ден без торта не може...
Така че, по поръчка на моето дете - палачинкова торта...
И както винаги ми се получава /без да искам ;))/ , една я мислех аз, а тя съвсем друга стана. :))

Но да не губим повече време...









Рецепта:

За палачинките:

4 яйца
500 мл прясно мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
50-100 мл вода /при необходимост/

масло


За тъмния крем:

400 гр. течен шоколад /кафяв/
200 мл сладкарска сметана
170 гр. маскарпоне
2-3 с.л. пудра захар /но тя е само по желание, за тези които обичат по-сладичко/


За белият крем:

200 гр. течен шоколад /бял/
100 мл сладкарска сметана
80 гр. маскарпоне
1 с.л. пудра захар /но тя е само по желание, за тези които обичат по-сладичко/


За измазване на тортата:

130 мл сладкарска сметана
1 с.л. захар


За ганаша:

100 гр. бял шоколад
70 мл сладкарска сметана


За украсата:

тъмен кувертюр
шоколадови топчета




Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме палачинките, като смесваме и разбиваме добре всички продукти. Сместа трябва да е с гъстотата на боза. При необходимост се добавя малко вода и отново се разбърква.
Загравяме си тигана на котлона, намазваме с масло и сипваме в него един черпак от сместа, като разклащаме тигана в различни посоки, така че сместа да се разпредели равномерно по дъното на тигана. Тук само ще вметна, че може да слагате смес в тигана толкова колкото желаете да ви е дебела палачинката. Ако искате тя да е по-тънка слагате по-малко смес. Разбира се е важен и размера на черпака. Така че, оставям всеки за себе си да прецени.
След като палачинката се изпече от едната страна, я обръщаме и от другата. Готовите палачинки нареждаме една върху друга в подходяща чиния или поднос, като всяка една още докато е топла намазваме с масло. Оставяме настрани, за да се охладят.


Двата крема се приготвят по един и същ начин, но в отделни купи...

Разбиваме сметаната с помоща на миксер на пухкав крем и добавяме течният шоколад, който предварително сме поставили в съд с топла вода, за да се втечни леко. След като се смесят добре, добавяме маскарпонето и внимателно на ниска степен разбъркваме. По желание може да добавим малко пудра захар.

Сглобяваме тортата, като редуваме палачинка, крем, палачинка, крем, .... и така до изчерпване на палачинките. Като си разпределяте двата крема в самата торта, както на вас ви харесва.
Самото количество крем върху палачинките не трябва да е много, за да не се разтече от тежеста. За това слоят крем върху палачинка, трябва да е на тънко.








След като приключим и с последната палачинка, се заемаме с измазването на тортата.
Разбиваме сметаната /130 мл/ на сняг с 1 с.л. захар. На мен ми останаха 2-3 с.л. от кафявият крем, за това го добавих към сметаната. И с вече получената смес, измазваме цялата торта, отгоре и отстрани.
Украсяваме страните с шоколадовите топченца и заливаме с бял ганаш, който сме приготвили като сме разтопили белият шоколад в загрятата сметана. Леко оставяме ганаша да се охлади и заливаме.
По желание можем да доокрасим нашата торта с разтопен за кратко в микровълнова фурна /или на котлона/ кувертюр и да нарисуваме нещо по избор върху ганаша.

И това е!
Вкусна палачинкова торта!















А на моето прекрасно дете, пожелавам най-вече да ми е здрав!
И Весел Празнииик! :))


А сега ви оставям, отивам и аз да празнувам.

Приказно настроение от мен за вас!
И да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар