Здравейте Приятели,
днес ще ви запозная с още една рецепта на Добрина.
Също толкова вкусна и сполучлива, като мекиците.
Една страхотна рецепта за малки и големи, за повод или без, за гости или просто за бира. 😉😋
Хрупкави и ароматни соленки.
Продукти:
125 гр. масло
2 яйца
140 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1 бакпулвер
брашно за средно твърдо тесто
семена за поръсване
Начин на приготвяне:
Оставяме маслото да омекне на стайна температура и го разбиваме до пухкавост с миксер. Прибавяме едното яйце, прясното мляко, солта и пресятото брашно с бакпулвера.
Тук ще вметна, че Добрина не е дала точна мярка на брашното. При мен то е 3 ч.ч., но всичко зависи от типа брашно. За това съветвам, добавяйте брашното чаша по чаша до достигане на желаната твърдост.
Замесваме средно твърдо тесто, което поставяме в хладилника да стегне за 10-15 минути.
Разточваме го на кора /за улеснение върху стреч фолио/, дебела 5 мм и изрязваме лентички, с дължина по ваше желание. Поставяме ги в тава покрита с хартия за печене.
По желание може да ги усучете или да си ги оставите прави.
Разбиваме второто яйце и намазваме пръчиците с него. По желание поръсваме със семена.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, до лек загар /при мен 15-20 минути/.
И имаме вкусни и хрупкави соленки, ухаещи на масло и семена.
Желая ви усмихнат ден! 😊 🍀
Няма коментари:
Публикуване на коментар