Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 15 февруари 2019 г.

Дядовия тутманик


Разказвала съм ви за моя страхотен дядо и за неговите златни ръце... За мекият и ароматен хляб който замесва, за вкусните манджички и невероятно сочните му кюфтенца, за станимашките сармички и т.н., и т.н.

А днес, ще ви покажа най-вкусния тутманик, който някога съм яла... Тутманика на моя дядо!





















Продукти:

За тестото
3 яйца
1 с.л. сол /с връх/
500 мл топла вода
1 кубче жива мая
1 ч.л. захар
1 кг брашно + 1 ч.ч.


За плънката
3 яйца
5 с.л. кисело мляко
400 гр. сирене /или по желание/


За намазване
100 мл разтопено масло
100 мл олио




Тестото, приготвяме от вечерта...

1. Разтваряме маята в половината вода, заедно със захарта и 6-7 с.л. брашно. Оставяме настрана за 10 минути, да втаса.

2. През това време, разбиваме яйцата със солта и останалата вода. Добавяме вече втасалата мая, разбъркваме добре и постепенно прибавяме пресятото брашно. Замесваме меко и леко лепнещо тесто.

3. Разделяме го на 4 еднакви части. Всяка част, намазваме с олио и поставяме в торбичка, която завързваме добре. Така пакетираните теста, прибираме в хладилника до сутринта. Там те втасват, цяла вечер.






4. На сутринта ги изваждаме от хладилника и ги оставяме леко да се отпуснат на стайна температура за около 10 минути.

5. През това време, приготвяме плънката. Разбиваме яйцата с киселото мляко и към тях прибавяме натрошеното сирене.

6. Смесваме разтопеното масло и олиото.

7. Всяко тесто разточваме на кора с диаметъра на тавата в която ще печем, при мен /35 см/. Първата кора, поставяме в добре намазнената тава /по желание може на дъното да поставите хартия за печене, която също намаслявате добре/.
Намазваме кората с мазнината, хубаво навсякъде.
Отгоре поръсваме с плънката.
Върху нея, поставяме втората кора, отново намазваме много добре с мазнината и отново поръсваме плънка.
Следва третата кора, намазваме с мазнина и плънка.
Накрая, завършваме с четвъртата, последна кора. Нея единствено мажем с останалата мазнина.
Готовият ни нареден тутманик, нарязваме на квадрати, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 1 час.


















8. След като е втасал, го поставяме в предварително загрята фурна на 150 градуса.
Първо печем за 10-15 минути на долен реотан и след това на два реотана на 160-170 градуса, за още 25 минути.
Желателно е все пак, да проверите дали тутманика ви се е изпекъл, защото всяка фурна е различна и пече по различен начин.








9. След като тутманика се е изпекъл го покриваме с кърпа за около 10 минути, да се задуши и коричките да омекнат.


И сме готови!

Е, на вид не е най-големия красавец, но пък на вкус...
Имаме на вкусният, мек, пухкав и ароматен тутманик!


































Добър апетит и да ви е сладко!



*****


А, ето го и него! Любимият ми дядо! 💜










И още малко снимки...

Този път с 6 бр. кори и в тава с диаметър 30 см.




















3 коментара:

  1. Ина, всички сте младолики във вашата фамилия:) Дядо ти изглежда като на 61 ( да ти е жив и здрав), за теб да не говорим - момиченце:) Тутманика изглежда вкусен и аз като любител на тестеното ще го приготвя непременно някой път.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Веси! Ще ви хареса. :)

    ОтговорИзтриване