Блоговодител - кулинарен пътеводител

неделя, 3 февруари 2019 г.

Пухкав кекс с топла вода

















Продукти:

5 бр. яйца
2 ч.ч. захар
100 мл олио
200 мл топла вода
1 ампула ванилия
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао

пудра захар или шоколад



Начин на приготвяне:

1. Разделяме жълтъците от белтъците.

2. Жълтъците разбиваме с 1 ч.ч. захар до бял крем.

3. Прибавяме олиото, ванилията и водата. Разбъркваме добре.

4. Добавяме, предварително пресятото брашно с бакпулвера, постепенно. Разбъркваме.

5. В отделна купа разбиваме белтъците до пухкавост и постепенно добавяме захарта, като продължаваме разбиването.

6. Смесваме двете смеси и внимателно с шпатула разбъркваме.

7. От сместа отделяме 2 ч.ч. към които добавяме какаото. Разбъркваме.

8. В намаслена и набрашнена форма за печене, изсипваме първо бялата смес  след това кафявата.
Запушваме с фолио отвора на кекса.






9. Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса, първо на долен реотан за 15 минути и след това на два реотана за още 25 минути.

10. По желание поръсваме с пудра захар или заливаме с разтопен шоколад.

Изпичането на този кекс в моята фурна на 150 градуса, отнема общо 40 минути. Във вашата, това време може да е различно. Наблюдавайте кекса и проверете с дървена клечка, дали е изпечен.




















Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар