Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 6 март 2019 г.

Двуетажна торта с крем от тиква


Тази торта, приготвих за рожденния ден на моята майчица, който празнувахме преди няколко месеца.
Исках да е по-специална на външен вид, да е нежна и елегантна, да й грабне окото /както се казва 😊/. Децата, казаха, че им прилича и на сватбена торта. 😃
На вкус, да е лека и различна от повечето други торти.
Разбира се, знаех, че тя много обича тиква..., за това кремът е точно такъв, с тиква - пухкав и много лек, и полезен. 😉

















Продукти:

Блат
7 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао



Крем
1,5 ч.ч. печена тиква
175 гр. сирене Филаделфия /1 кутийка/
100 мл сметана
4 с.л. захар
4 с.л. пудра захар


За сиропиране
200 мл прясно мляко


За измазване
200 мл сметана
2 с.л. захар





Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме блата.
Разделяме в две купи, жълтъците от белтъците. Жълтъците, разбиваме със захарта до бледо-жълт и пухкав крем. Добавяме какаото, брашното и бакпулвера, предварително пресяти.
Разбърваме добре.
Белтъците, разбиваме на сняг и постепенно добавяме към жълтъчната смес, като внимателно разбъркваме, за да не спаднат.

Разделяме сместа на 1:3.
По-голямата смес изсипваме в намаслена форма, покрита с хартия за печене с диаметър 16-18 см /при мен 16 см/.
По-малката също в намаслена форма, покрита с хартия за печене  с диаметър 10 см.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Проверяваме с клечка, дали блатовете са се изпекли. Оставяме ги настрана да изстинат.



Докато блатовете се пекат, приготвяме крема.
Печената тиква, пасираме и добавяме към нея пудрата захар.
В отделна купа, разбиваме сметаната до пухкавост, заедно с кристалната захар и добавяме пасирана тиква. Разбъркваме. Накрая добавяме крема сиренето и разбъркваме на най-ниската степен на миксера.












Сглобяване на тортата
Изстиналите блатове, разрязваме... Големият на 2 платки, а малкият на 3 платки.
Съответно, ще имаме 2 торти, една малка и една по-голяма, които накрая, ще поставим една върху друга.












Разделяме крема, отново на 1:3 /приблизително/ и в зависимост, коя торта колко висока искате да бъде.
Ако искате малката, да е доста по-висока, отделате малко малко повече крем за нея и обратното, ако искате голямата, да е по-висока, повечето крем е за нея.

Върху подходящ поднос, поставяме едната голяма платка, сиропираме и изсипваме по-голямата част крем. Отгоре поставяме втората платка, която също сиропираме. Едната торта ни е готова!









Следва по-малката торта. По-малката част крем, разделяме на две половини. Взимаме подложка за торта или дебел картон /който опаковаме в алуминиево фолио/ и я изрязваме с диаметъра на малките блатове.
Поставяме върху нея първия от 3-те блата, сиропираме и измазваме с половината от отделения крем. Следва втората платка, сиропираме, изсипваме останалия крем и завършваме с третата платка, която също сиропираме.









Вече имаме две торти, които поставяме в хладилник за около 2 часа, леко да се охладят.
След това..
В голямата торта, на 3 или 4 места, набучваме сламки с височината на тортата. 









Те ни служат за опора на малката торта. В противен случай има опасност, малката торта да потъне в голямата.
Взимаме малката торта и внимателно я поставяме върху сламките и голямата торта.









Разабиваме сметаната със захарта и измазваме цялата вече двуетажна торта. По желание, набраздяваме страните с шпатула и украсяваме.









Поставяме в хладилник за около 3 часа.

Украсата е по ваш избор.
Може да украсите с конфети, бонбони, плодове или декоративни цветчета.
Аз съм използвала цветчета и рози от фондан, които направих 2 дена предварително, за да може да изсъхнат и да се втвърдят.

















Подобна рецепта за торта с тиква, може да откриете и тук!


И сме готови!

Имаме невероятно красива, представителна и елегантна торта...

















Да ви е сладко!





А на мен, да ми е жива и здрава, майчицата! 💓







2 коментара: