Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Торта с крем от тиква и маскарпоне


И продължавам с тиквите. 😃

За днес съм ви приготвила, нещо още по-вкусно и сладко. Нещо по-празнично.
Една торта в малко по-различна форма и със страхотн вкус.
Вкъщи рядко оставаме без сладко и понеже е сезонът на тиквите бях сигурна, че искам да е торта и, че крема ще е с тиква.












Да си призная, в семейството ми не всички обичат тиква. Е, след тази торта, вече проядоха. 😂
Бяха очаровани и толкова много им хареса, че изобщо не разбраха какво има в крема.
Дори след като им съобщих, че е с тиква, те изобщо не се притесниха, излапаха всичко и заявиха най-отговорно, че по този начин тиква могат да ядат в неограничени количества. 😆









Продукти:

Блат
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 с.л. какао

Крем
1 ч.ч. печена тиква
2 с.л. пудра захар
150 мл сладкарска сметана
5 с.л. захар
120 гр. маскарпоне

Глазура (шоколадов сос)
1/2 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. захар
1 с.л. какао
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. вода


100 мл прясно мляко за сиропиране

захарни конфети





Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме блата.
Разделяме в две купи, жълтъците от белтъците. Жълтъците, разбиваме със захарта до бледо-жълт и пухкав крем. Добавяме какаото, брашното и бакпулвера, предварително пресяти.
Разбърваме добре.








 Белтъците, разбиваме на сняг и постепенно добавяме към жълтъчната смес, като внимателно разбъркваме, за да не спаднат.









Изспиваме в правоъгълна тава (аз съм използвала тавата, която е към печката ми), покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Проверяваме с клечка, дали блата се е изпекъл. Оставяме го настрана да изстине.


Докато блата се пече, приготвяме крема.
Печената тиква, пасираме и добавяме към нея пудрата захар.





В отделна купа, разбиваме сметаната до пухкавост, заедно с кристалната захар






и добавяме пасирана тиква. Разбъркваме. Накрая добавяме маскарпонето и разбъркваме на най-ниската степен на миксера.







Сглобяване на тортата
За целта, ще ни е необходима правоъгълна форма (за хляб), която облепваме със стреч фолио.
Изстиналия блат разрязваме на 3 части, като е желателно да се съобразим с размерите на формата. При мен едната част (на дъното) трябваше да е по-тясна от останалите две.






Поставяме най-тясното парче платка на дъното на формата, сиропираме с 1/3 от прясното мляко, отгоре измазваме с 1/2 от крема.






Поставяме втората платка, отново сиропираме, останалия крем и следва последната трета платка, която също сиропираме.






Завиваме със стърчащите краища от фолиото и поставяме в хладилник за два часа, да стегне.







Шоколадовия сос, приготвяме непосредствено преди да извадим тортата от хладилника.
В касеролка, смесваме млякото, какаото, брашното и захарта. Поставяме на котлона и добавяме водата. Варим до сгъстяване.

След два часа, изваждаме тортата от хладилника и я обръщаме върху пододящ поднос,








заливаме с топлия шоколадов сос и поръсваме със захарни конфети. Прибираме в хладилника за още два часа.
(Може да я обърнете най-напред върху хартия за печене и след като вече сте обляли със соса, да я преместите върху желания поднос, така ще избегнете евентуално разтичане на соса върху подноса)















Какво да ви кажа, освен че съм много доволна от резултата.
Получи се страхотна комбинация от какаови блатове, вкусен и нежен крем с тиква и маскарпоне и заливка от шоколадов сос. Божествено!


Благодаря ви, че ми се доверявате и готвите заедно с мен!

Да ви е сладко и много усмивки ви желая!