Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 7 декември 2015 г.

Трицветен кекс


Здравейте мили Приятели :)

Тази събота се чудех какво сладичко да забъркам за любимите си хора. Трябваше да е нещо хем по-бързо, а в същото време ми се искаше да не е и съвсем обикновенно.

За това реших - кееекс, но не какъв да е, а трицветен!
Смело мога да заявя, че това е най-пукавият и мекичък кекс, който някога съм опитвала.
За визията, няма какво да кажа, то се вижда - красива и оригинална.

Рецептата съм я взаимствала от интернет. Леко я измених, като добавих и увеличих някои продукти.
Не знам кой е точно авторът на този невероятен кекс, но му благодаря за прекрасната, вкусна и красива идея!









Вкусна вкусотия!

Всички в къщи страшно много го харесаха, свърши мноого бързо и както се вижда по снимките...това са два кекса, амиии...в неделя забърках още една доза :)) ...


Но нека да ви покажа...



Рецепта:

7 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
10 с.л. прясно мляко
8 с.л. олио
1 ванилия
1 бакпулвер
2 1/2 с.л. какао
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Разделяме 4-ри от яйцата на жълтъци и белтъци в две големи купи.

Към 4-те жълтъка добавяме останалите 3 цели яйца. Разбъркваме с миксер на висока скорост и добавяме 1 1/2 ч.ч. захар. След това добавяме 5 с.л. олио, 7 с.л. прясно мляко и 1 1/2 ч.ч. брашно смесено с бакпулвера, като след всеки продукт разбъркваме много добре. Продължаваме разбиването до получаване на бледо-жълта кремообразна смес. Тази смес разделяме на две половини, като в едната добавяме 2 с.л. какао и разбъркваме сместа добре до усвояване на какаото.






4-те белтъка рабиваме на висока степен с миксера, до пухкавост и добавяме останалата 1/2 ч.ч. захар, 3 с.л. олио, 3 с.л. прясно мляко, 1 ванилия и останалото 1/2 ч.ч. брашно. Като след всеки продукт рабъркваме добре.

Намазваме си формата в която ще печем кекса и я поръсваме с брашно /само да предупредя, че е желателно формата да е по-голяма, защото ако е по-малка има опасност сместа да започне да ви прелива извън нея, тъй като този кекс се надува доста/.

В кексовата форма изсипваме първо кафявата смес, след това бялата /белтъците/, поръсваме върху нея слой какао с цедка, така че да не се вижда бяла смес и най-накрая /върху какаото/ изсипваме жълтата смес.






Кекса печем на 170 градуса в предварително загрята фурна за около 40 минути. Желателно е да проверите с клечка, дали е изпечен.
След като поизстине го обръщаме в подходящо плато...









....разрязваме го и го изяждаме...на секундата...поне така направихме ние :)))

Пухкав, мекичък и много вкусен!









Да ви е сладко!

Много усмивки от мен и добро настроение! :)





*************************************************




Предложете на приятелите си, като копирате линка и го споделите.
Благодаря Ви!




Няма коментари:

Публикуване на коментар