Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

вторник, 5 февруари 2019 г.

Питка "Корона"

















Продукти:

За тестото:
1 бр.яйце
250 мл топла вода
1/2 кубче мая
1 к.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко
500-600 гр. брашно

За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. олио
1 ч.л. кисело мляко

По желание - чубрица и шарена сол



Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята и захарта в топлата вода. Добавяме 4-5 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да шупне за около 10 минути.

2. В голяма купа, разбиваме яйцето със солта, олиото, киселото мляко и вече шупналата мая.
Добавяме на няколко пъти пресятото брашно и замесваме меко тесто.

3. Намазваме го с олио, за да не хване коричка, връщаме го в купата и покриваме с кърпа.
Оставяме на топло да втаса за 1 час.

4. След като тестото е втасало, го разделяме на 3 еднакви части.






Всяка част, разточваме на кръгла кора с диаметър около педя и половина и дебелина на корите 0,7 см.

5. Първата кора, намазваме с олио и по желание поръсваме с шарена сол. Върху нея поставяме втората кора, също намазваме с олио и пръсваме с чубрица. Накрая завършваме с третата кора, нея Не мажем.
Разточване и поръсване - тук.

6. Поставяме трите кори в намаслен съд за печене. Аз съм използвала дълбок тиган със скосени стени. Почти същата форма се получава и в по-голяма йенска тенджера.






Вътре в съда, разрязваме корите на 8 еднакви триъгълника, като не стигаме до края на корите.






Всеки триъгълник, подпъхваме под основата и превъртаме към центъра.






С дървен шиш, притискаме по средата всеки триъгълник.






Покриваме оформената питка и оставяме да втаса за 30 минути.


Начин на оформяне, може да намерите и тук, като самите триъгълници издърпвате до самия център.

7. Намазваме с разбитите жълтък, олио и кисело мляко.

8. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25-30 минути.

9. След като питката е изпечена я покриваме с кърпа, за да се задуши.













Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар