Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 22 януари 2019 г.

Пиле фрикасе


Най-вкусното пиле фрикасе, от ранните ми детски години!

Спомняте ли си книжките с рецепти на нашите майки от времето на социализма?
Е, аз имам няколко такива... И когато ми домъчнее, точно за онзи вкус, който навява мили и вкусни спомени, различни от тези които сега пресъздаваме, леко преиначени и подобрени по наш вкус..., си отварям някоя от тези стари книги и следвам точно рецептата.

Днес, ще ви покажа една от тези рецепти... Пиле фрикасе!

















Продукти:

1 кг пилешко месо
2 моркова
2 тънки резена целина
1 глава лук
10 с.л. олио
2 с.л. масло
11 с.л. брашно
2 жълтъка
1/2 лимон за сок
1 ч.ч. прясно мляко
Сол
магданоз
1,5 л бульон
1 ч.ч. студена вода



Начин на приготвяне:

1. Измиваме месото и го нарязваме на порции.

2. Поставяме го в подходяща тенджера и заливаме със студена вода.. След това на котлона да ври, като премахваме събралата се пяна. Осоляваме на вкус.

3. Моркова, целината и лукът, нарязваме на ситно и ги прибавяме към месото.
Варим до сваряване на месото и зеленчуците.

4. След като всичко се е сварило, изваждаме месото.






5. Прехвърляме бульона със зеленчуците в дълбок съд и ги пасираме. Ако не разполагате с пасатор, зеленчуците може да притриете през цедка или просто да отцедите бульона.






6. В същата тенджера, поставяме маслото да се разтопи, наливаме олиото и прибавяме брашното, разбъркваме и го запържваме до светлокремав цвят. Разреждаме с 1 ч.ч. студена вода и след това с горещия бульон постепенно, като непрекъснато бъркаме, за да не стане брашното на бучици. Варим още около 5 минути и остраняваме от котлона.

7. Жълтъците, разбиваме с прясното мляко и лимоновия сок. Темперираме го постепенно с бульона и връщаме в тенджерата. Поставяме на котлона до завиране и след като заври го отдръпваме.
В готовия сос, прибавяме порциите месо. Внимателно разбъркваме и поднасяме фрикасето топло, поръсено със ситно нарязан магданоз .
















Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар