Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 8 януари 2019 г.

Банофи пай / Banoffee Pie


Днес е прекрасен слънчев и празничен ден!
Моята половинка е роден на този ден!
И понеже той много обича карамел, му забърках един английски традиционен сладкиш.
Неустоимо сладък и вкусен!

















Малко история...

Банофи паят е английски десерт, който се приготвя от банани, сметана и карамел, които се редят върху хрупкава коричка от грахамови бисквити и масло.

Името на вкусния сладкиш е игра на думи и е смесица от английските думи "banana - банан и "toffee” - карамел.

Банофи паят се приготвя за първи път през 1971 година от Нигел Макензи, собственик на ресторант в малко английско градче, и Иън Долдинг, главният готвач в него. Двамата тръгват на пътешествие със сестрата на Иън, която им показва как кондензираното мляко в кен може да се превърне във вкусен и мек карамел, след като бъде варен няколко часа.

На собственикът на ресторанта – Нигел Макензи, му дошла наистина добрата идея, че този карамел би си паснал чудесно с банани и сметана. Тогава готвачът Иън се съгласил и приготвил за първи път банофи пай. Рецептата била толкова вкусна, че те така и не успяли да махнат пая от менюто си. То било най-голямата им гордост.



                                                                                                                                                                                                                 статия на Камелия Маринова




Продукти:

1 пакет б-ти Роден край с масло
3 с.л. твърдо масло /пълни с връх/
1 кутия Дулсе де лече
1 банан
150 мл сладкарска сметана
1 с.л. захар
50 гр. млечен шоколад



Начин на приготвяне:

1. Смиламе или натрошаваме на финно бисквитите. Добавяме разтопеното масло към тях и разбъркваме добре.
В подходяща форма с отделящ се ринг /16 см/, изсипваме бисквитите и притискаме към дъното и стените, за да се получи стегнат блат.






2. Кутията Дулсе де лече затопляме, за да се втечни леко карамела и го изсипваме върху блата от бисквити. Разпределяме равномерно.










3. Нарязваме банана на колелца и нареждаме върху карамела.






4. Сметаната разбиваме на сняг със захарта и я изсипваме върху банана, заглаждаме и поставяме в хладилник да стегне за 3-4 часа.






5. Внимателно отделяме ринга от сладкиша и го поръсваме с настърган шоколад.
И сме готови! 😊








Изключително лесен и бърз за приготвяне, без печене и мнооого вкусен Банофи пай!




























Да ви е сладко!




И накрая, един слънчев поздрав от нас, с пожелание за здраве 😊 💑...










Адаптирано от "funkycook".





Няма коментари:

Публикуване на коментар