Или торта за весел детски рожден ден...
За блата:
10 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
1 бакпулвер
3 с.л. какао
Крем за блатове:
3 яйца
300 гр. захар
1 л прясно мляко
3 ванилии
90 гр. пшенично нишесте
90 гр. брашно
100 гр. масло
40 гр. пудра захар
Крем за блатове № 2
300 мл сладкарска сметана
3 с.л. захар
100 гр. крокан
Крем за украса:
200 мл сладкарска сметана
2 с.л. захар
1 ч.ч. от вече готовият крем за блатовете
сладкарски боички за оцветяване
1 ч.ч. подсладено прясно мляко /за сиропиране/
Начин на приготвяне:
Най-напред приготвяме сместа за блатовете.
Разделяме белтъците от жълтъците в две по-дълбоки купи.
Белтъците разбиваме на сняг с 2 с.л. захар. Жълтъците разбиваме с останалите 8 с.л. захар, така че жълтъците да получат консистенцията на крем с по-бял цвят.
Изсипваме жълтъците при белтъците, добавяме пресятите 10 с.л. брашно заедно с бакпулвера и какаото, и внимателно разбъркваме всичко, като внимаваме белтъците да не спаднат.
Разделяме сместа на 2 или 4 /както ви е по-удобно/. Аз я разделих на 2.
Взимаме тава с диаметър 18 - 20 см /в зависимост с какво разполагате, а може и в малка тенджерка/, намазваме я с олио и постиламе на дъното й хартия за печене, която предварително сме изрязали със същия размер.
Изсипваме най-напред първата смес и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, 20-25 минути. Желателно е да проверите с клечка дали блатът се е изпекъл.
По същият начин процедираме и с втората /или останалите 3/ смес.
След като се изпекат ги поставяме на метална решетка, за да се охладят.
Ако сте разделили сместа на 4, имате четири изпечени блата.
Ако като мен сте разделили сместа на 2, имате два изпечени блата, които след като се охладят разрязваме с къдрав нож през средата, така че да получим общо 4 блата.
Докато блатовете се пекат, си приготвяме кремът..
Кремът за блатовете - Отделяме от прясното мляко за крема, 150 мл.
Слагаме останалото 850 мл прясно мляко заедно с половината захар и ванилиите на котлона да заври.
Отделно разбиваме яйцата с останалата захар до побеляване. Добавяме пресятите брашно и нишесте, разбъркваме добре и разреждаме с отделените 150 мл прясно мляко.
След като млякото на котлона е завряло, добавяме по малко от него към яйчената смес, за да се хомогенизира и да добие температурата на горещото млякото в тенджерата. След това на тънка струйка връщаме сместа в тенджерата на котлона да заври. С тел, непрекъснато бъркаме, защото кремът който се получава е гъст и има опасност да загори. Варим до сгъстяване, около минута-две.
Оставяме готовия крем на страна, до пълното му изстудяване, като от време на време го разбъркваме.
Преди да прибавим маслото в крема, отделяме от него 1 ч.ч., ще ни е необходим за крема за украса.
Разбиваме маслото, /което сме оставили на стайна температура да омекне/ с пудрата захар до бял пухкав крем.
Добавяме маслената смес към вече изстиналия крем. Разбъркваме добре.
Крем № 2, приготвяме от сладкарската сметана, която разбиваме до пухкавост с 3 с.л. захар.
Сглобяване на тортата - Разделяме млечния крем за блатовете на 2 равни части.
На дъното на подходяща форма с отделящ се ринг /18-20 см/ поставяме един блат.
Сиропираме го с 1/4 от подсладеното прясно мляко и го намазваме с 1/2 от крема за блатовете.
Отгоре поставяме следващият блат, като процедираме по същият начин. Намазваме с втората половина на млечния крем.
Следва 3-ти блат, сиропираме, тук вече намазваме със сметановия крем /от него отделяме 4 с.л./ и поръсваме с крокан /който може и да си приготвите сами, рецепта за домашен крокан тук/.
Най-отгоре завършваме с четвъртия блат, който измазваме с отделените 4 с.л. сметанов крем.
Поставяме вече сглобената торта в хладилника, за 4-5 часа да стегне.
Кремът за украса, приготвяме непосредствено преди да извадим тортата от хладилника. Разбиваме студената сладкарска сметана на пяна, заедно с 2 ч.л. захар. Внимателно лъжица по лъжица добавяме от предварително отделеният 1 ч.ч. крем за блатовете. Разбъркваме на най-ниската степен на миксера, до получаване на гладък лъскав крем.
Разделяме го в купички на 6 равни части и към всяка добавяме сладкарска боя. Внимателно разбъркваме с лъжица всяка смес и ги пълним в пошове за еднократна употреба, като отрязваме 2 см от върха на поша. Ако не разполагате с еднократни пошове, може и с обикновен шприц с кръгъл накрайник, неудобното е, че украсяването ще отнеме повече време, тъй като след всеки цвят, ще трябва да миете поша, за да напълните с другия цвят.
След като тортата е стегнала, внимателно я изваждаме от формата.
Започваме с крем по желание.
В основата по целият диаметър на тортата правим топки с диаметър около 1,5 см една до друга без да се допират. С помоща на чаена лъжица, притискаме леко топката и издърпваме нагоре.
Получават се нещо като сплескани сълзи.
В основата по целият диаметър на тортата правим топки с диаметър около 1,5 см една до друга без да се допират. С помоща на чаена лъжица, притискаме леко топката и издърпваме нагоре.
Получават се нещо като сплескани сълзи.
На разстояние от основата, върху изтънялата част на "сълзите", отново шприцоваме по целият диаметър, топчета със следващият цвят и процедираме по същият начин.
Продължаваме така, като редуваме цветовете, след това отново повтаряме.
Най-отгоре по желание може да направите цвете с шприца.
Поставяме вече украсената торта за още 2-3 часа в хладилника.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар