Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 26 март 2018 г.

Козуначени рула с шипков мармалад

Здравейте,

сигурно много от вас са започнали с репетициите за Великден...

Всяка година вкъщи приготвям домашни козунаци, за които имам две мои любими рецепти /които може да намерите  тук и тук/. Може би, някои от вас са ги опитали и се надявам, че са харесали.

Днес, отново ще ви покажа една рецепта, на която мисля, че успях да подбера с точност мярката на продуктите. И ако ми се доверите отново, съм убедена, че ще останете доволни. Меко и пухкаво тесто, което е с необходимата сладост, за да може да се комбинира със сладкият шипков мармалад.












Предлагам да започваме 😊





Продукти за 3 бр. рула:

5 яйца /1 отделяме за намазване/
400 мл прясно мляко
1/2 кубче жива мая
1 ч.л. сол
220 гр. захар
4 с.л. мас /пълни с връх/
4 с.л. масло твърдо /пълни с връх/
1 ампула ванилия
1 кг брашно

шипков мармалад /при мен среден буркан/

захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята в затопленото прясно мляко с 20 гр. захар /1 с.л./. Оставяме да втаса за около 10-15 минути.

В дълбока купа разбиваме 4-те яйца със солта, останалата 200 гр. захар, ампула ванилия и вече втасалата мая.
Предварително разтопяваме мазнината /мас + масло/, която след като се разтопи е около 200 мл. От нея 50 мл, отделяме за намазване на тавата.
Пресяваме брашното и постепенно го добавяме към сместа.
Замесваме меко и леко лепнещо тесто. При месенето, вкарваме разтопената мазнина. Това правим, като топим ръцете в нея и месим.









След като сме го измесили добре, го намазваме с олио и покриваме с кърпа, за да втаса за 1 час на топло.









След като тестото втаса, го разделяме на 3 горе-долу равни части.





Всяка част разточваме на правоъгълна кора, дебела около 7-8 мм. Намазваме с олио и мармалад. Навиваме на руло, като загръщаме краищата. Така процедираме и с другите две теста.















След като сме оформили рулата, ги поставяме в правоъгълна тава /аз съм използвала тавата от фурната/, която сме постали с хартия за печене, намазана с отделената мазнина. Прегънете хартията, така че да се получат ниски стени, които да отделят рулата, едно от друго.
Ако имате форми за хляб, може да използвате и тях.






Покриваме с кърпа и ги оставяме да втасат за 1 час.










След като втасат ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути.












И сме готови, с нашите меки като памук и невороятно вкусни козуначени рула.
















Да ви е сладко и Светли празници!














И накрая искам да благодаря на моето семейство, за подкрепата която ми оказва, като се налага да изяжда всички мои експерименти, като тези козуначени рула... Но пък, си облизаха пръстите и останаха много щастливи и вкусово удовлетворени. Е, щом и трите рула се изядоха наведнъж.... и аз съм много доволна, първо защото на тях са им харесали и второ, защото това означава, че експериментът ми е успешен /относно тестото/.










Няма коментари:

Публикуване на коментар