Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 6 март 2018 г.

Свински джолан с кисело зеле на фурна


Здравейте Приятели,

днес ще ви покажа любимо наше зимно ястие.
С малко продукти, лесно за приготвяне, отнема малко повече време, но пък за това както казва дядо ми, на вкус е "мозък". 😉















Продукти:

1,5 кг свински джолан
2 средни кисели зелки
200 гр.свинска мас или половин кофичка /от магазина/
1 к.ч. олио
1 ч.ч. зелев сок
2-3 ч.ч. вода
черен пипер
червен пипер




Начин на приготвяне:

Измиваме двете зелки със студена вода. Отделяме най-горните листа, с тях покриваме дъното на тенджерата /по този начин предвапзваме самото зеле от евентуално загаряне, тъй като варим с малко вода/.

Нарязваме зелките на ситно. Половината нарязано зеле, изсипваме в подходяща тенджера. Върху него, поставяме измитите джолани и отгоре покриваме с останалото зеле.






Най-отгоре заливаме с олиото и прибавяме свинската мас. Добавяме зелевия сок и 2 ч.ч. вода. Горе-долу течността, трябва да е на нивото на зелето /или съвсем малко да го покрива/.






Поставяме на котлона, най-напред на висока степен, докато заври и след като заври ястието, намаляваме на умерена степен /на моята печка, степените на котлоните са от 1 до 6, аз варя на 4-та степен/.
За да се свари /омекне/ зелето са му необходими между 2 и 3 часа /в зависимост от самото кисело зеле/. Желателно е да наблюдавате водата да не изври. Ако все още зелето не е омекнало, а водата е извряла, добавете малко вода. 1 час след завирането, внимателно разбъркваме.
След като зелето е омекнало и е почти готово, го прехвърляме в тава, поръсваме с черен и червен пипер на вкус и запичаме за около половин час или до загар, който на вас ви харесва, на силна фурна 200-230 градуса, като разполагате тавата в средата на фурната.

Аз доста често използвам и грил реотана за по-бързо запичане. Също така, след като веднъж придобие загар зелето, изваждам тавата, разбърквам добре и връщам отново във фурната за повторно запичане.

Ако не сте привърженици на свинската мас, може вместо нея да добавите 1 ч.ч. олио.














И това е!
Готови сме с нашето вкусно кисело зеле с джолан на фурна.












Добър апетит, от мен! 😊





Няма коментари:

Публикуване на коментар