Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

понеделник, 15 май 2017 г.

Спаначена супа


Здравейте Приятели,

Днес ще ви покажа една много лесна рецепта за супа.
Спаначената супа освен, че е полезна е и много вкусна.
Тя е от онези храни, които ме връщат назад в детските ми спомени, при баба и дядо и филмчето Попай моряка.
Спанака е подходящ за хора страдащи от анемия, заради високото си съдържание на желязо, освен това ниската му калоричност го превръща в изключително подходяща диетична храна.
















Продукти:

300 гр. спанак /измит и нарязан на ситно/
1/2 ч.ч. ориз /измит и отцеден/
1 морков /настърган/
1 средна глава стар лук /нарязан на ситно/
1 к.ч. олио
2,5 л вода
1 к.ч. доматен сок
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
сол
магданоз за поръсване
черен пипер
1 зеленчуков бульон на Маги /по желание/



Начин на приготвяне:

Задушаваме морковът и лукът в олиото. Добавяме доматения сок и разбъркваме. След като се задушат, прибавяме и спанака. Разбъркваме /не повече от 4-5 секунди/ и наливаме водата. След като заври, прибавяме оризът и сол на вкус. Варим около 15 минути на тих огън или до сваряването на ориза. По желание 5 минути преди да отдръпнем от котлона, добавяме черен пипер на вкус и зеленчуков бульон /ако сложите бульон не слагайте сол, защото в него има добавена и има вероятност да пресолите супата, при нужда сол може да добавите и накрая/.
След като оризът е готов, отдръпваме супата от котлона. 
Приготвяме застройката от жълтъка и киселото мляко, като ги разбиваме заедно. Темперираме застройката, като внимателно взимаме от горещият бульон и по-малко добавяме към застройката. След това на тънка струйка, изсипваме застройката към супата, като не спираме да бъркаме. Поръсваме с нарязан на ситно магданоз.

И нашата вкусна, полезна и ароматна супа е готова! 





















Желая ви добър апетит!