Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

понеделник, 23 януари 2017 г.

Пита "Хризантема"


Какво да ви кажа за тази пита....
Освен, че след като я видях преди няколко дни в интернет, се влюбих в нея!
И разбира се, едвам дочаках да свърши работната ми седмица, за да се опитам да я пресъздам.
Самото моделче е на Катя Георгиева, а рецептата...тя, както повечето ми пити е решение на момента! :)) Първо слагам и после си записвам, за да мога да я предоставя и на вас. С една дума - импровизация, но пък вкусна! ;)
Е, разбира се не я докарах съвсем като оригинала, защото в страничката на Катя няма описание на оформяне /и рецепта/, но мисля, че горе-долу го разгадах, вмъкнах някой друг свой щрих и се получи тази красота, колкото и нескромно да звучи! Благодаря на талантливата Катя за красивият модел!

Да започваме...Рецепта:

2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
3 с.л. олио
1 с.л. сол
2 с.л. кисело мляко
400 мл вода
1 ч.л. захар
1 кубче мая
1 кг брашно


за намазване:

1 жълтък
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко


сусам за поръсванеНачин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята със захарта в 250 мл хладка вода. Добавяме 6-7 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да втаса за 10 минути.

В дълбока купа разбиваме яйцата с белтъка, добавяме солта, киселото мляко и останалата хладка вода. Добавяме втасала мая и разбъркваме добре. Пресяваме брашното и постепенно го добавяме към сместа. Замесваме меко, леко-лепнещо тесто. Намазваме го с олио, покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса 1 час.
След като тестото е втасало /при мен даже тръгна да бяга :))/, се заемаме с оформянето...

Разделяме тестото на две приблизително еднакви части.
Едната част разточваме на кръгла дебела кора, малко по-малка от диаметъра на тавата - 35 см, в която ще печем питата. Поставяме я върху намаслена хартия за печене.
Взимаме второто парче тесто. Разточваме и него по същия начин, като правим кората с малко по-голям диаметър от първата. В средата й поставяме чаша, тя ще ни служи за ориентир на разрезите. Правим малки успоредни разрези на около 7-8 мм от края на кората към средата, до стените на чашата, като се старем колонките от разрези да са горе-долу на еднакво разстояние една от друга.

След като сме готови с разрезите, се заемаме плетениците. Повдигаме първата лентичка,
подпъхваме под нея втората, внимателно я издърпваме нагоре и назад.


Под втората подпъхваме третата, издърпваме и нея нагоре и назад, и така процедираме с останалите лентички до края на всяка колонка.
След като сме готови с всички плетенички, налагаме втората кора върху първата. Изравняваме и ако се налага отстраняваме неравномерностите й по краищата. Подпъхваме краищата на втората кора под първата. Поставяме в тавата. С чаша изрязваме средите на двете кори.
Парченцата тесто, които ни остават от изравняването на краищата на кората, използваме за украса. Събираме ги и замесваме на ново. Разточваме на тънка кора, която посипваме с брашно. За розата, изрязваме с малка чаша - 8 кръга, които нареждаме един-върху друг до средата на всеки кръг и навиваме на руло. Притискаме леко единият край, а другият разперваме листенцата на розата.


За листенцата, изрязваме малки неправилни ромбоиди, които в едният край са по-дълги. С помоща на нож, ги дооформяме.
Поставяме най-напред листенцата в центъра на питата и след това розата.Покриваме с кърпа оформената ни пита и я оставяме да втаса 1 час.
След като е втасала, я намазваме със смес от 1 жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.
Като пропускаме розата и листенцата, тях не ги мажем.
Поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, около 30 минути.
След като е изпечена я поръсваме със студена вода и я покриваме, за да се задуши и стане мекичка.Това е!
Вкусна и красива пита!

Надявам се, съм Ви била полезна...и ...

Добър апетит!


...............................................................................

Допълнение от 25.01.2017 г.:

Тъй като получих отзив от една мила дама, че розичката й е потънала и леко се е позагубила. Ще дам пояснение...
Тестото, което използваме за направата на розичката е остатък от средите на двете кори и от изравняване на краищата им /дала съм описание в рецептата/. Когато правите листенцата, ги правете не много големи, може би дълги около 6-7 см, така ще имате достатъчно тесто за розата, която след като притиснете в единият й край, за да слепите листенцата, леко се издължава.
И все пак, ако все още имате притеснения, може да поставите тънък слой тесто, с дебелина 5 мм под розата, така тя ще се навдигне леко.


Приятно забавление!


Няма коментари:

Публикуване на коментар