Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 16 декември 2015 г.

Фондан - домашен


 Невероятно забавно и завладяващо занимание е приготвянето и украсяването със захарно тесто. И разбира се, трудоемко... Но резултата който се получава е достатъчно доказателство, че всяка секунда си е заслужавала.







Грамажът на продуктите и захарното тесто което се получава, са достатъчни за една доза меденки.
Готовият фондан е около 0,600 - 0,700 кг.


Рецепта:

500 гр. пудра захар
30 мл вода
1/2 пакетче желатин
60 мл глюкоза
1/2 ч.л. глицерин



Начин на приготвяне:

Пресяваме пудрата захар два пъти.
Разтвяраме желатина в 30 мл студена вода и го оставяме да набъбне. Затопляме го на водна баня, така че да стане течен.
На водна баня затопляме и глюкозата и добавяме към нея глицерина, разбъркваме добре и прибавяме втечнения желатин.Разбъркваме добре, за да се смесят хубаво всички продукти.
Цялата тази смес изсипваме при пудрата захар и замесваме тесто. Като трябва да се получи гладко и съвсем леко да лепне.






Опаковаме го в стреч фолио и оставяме една нощ на стайна температура.
На следващия ден може да го използваме.

Ако тестото се е втвърдило, намазваме ръцете си с глицерин и го месим наново. Докато получим пластелинова маса.
Ако е станало по-лепкаво, го доомесваме като добавяме още пудра захар.


Готовото тесто е бяло на цвят. Ако желаете, може да оцветите със сладкарски бои.






Когато го разточваме задължително поръсваме плота с пудра захар.

Изрязваме със същите формички с които сме изрязали и меденките или сладките.
Залепваме фондана върху меденката /сладката/, като с помоща на четка и вода намокряме меденката и отгоре поставяме изрязаният фондан и леко притискаме.






Това е!
Дано съм била полезна!
Желая ви забавни и весели моменти с тази захарна пластелинова маса :))












**************************************************


Предложете на приятелите си като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!






Няма коментари:

Публикуване на коментар