Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 23 декември 2015 г.

Торта "Зимна приказка"


Здравейте мили приятели!

Преди няколко дни имах повод да направя направя торта..
Исках да е нещо по-различно и по-забавно..
Детето в мен се развихри с пълна сила :))

Получи се..
Доволна съм от вкуса и вида, а най-доволни останаха децата и половинката ми, детски спомени изплуваха...мил и щастлив момент.
Бяха възхитени когато им я показах :)
Надявам се да хареса и на вас...





Самата торта е много лесна за приготвяне, единственото нещо което изисква малко повече време е украсата й.
Както споменах исках да е като детска приказка за това използвах фондан, който си приготвям сама. Кремът... реших да импровизирам. Получи се уникално вкусен и ароматен.
Облизаха си пръстите моите мъже /единият-моята подкрепа и любов, а другият-половината от сърчицето на мама...другата е за малката ми принцеса/.

Снежковците, Дядо Коледа и елхичката направих няколко часа по-рано, за да могат да се втвърдят.






Да започваме..


Рецепта:

3 бр. готови пандишпанови блатове
перлички за украса

За сметановия крем:

400 мл прясно мляко
1 пакет крем Оле ванилия
150 мл сладкарска сметана
100 гр. захар
1 пакет Крема сирене
80 гр. пудра захар
40 гр. масло
40 гр. пудра захар

За масления крем:

100 гр. масло
100 гр. пудра захар
1 ванилия

За сиропа:

150 мл вода
150 гр. захар



Начин на приготвяне:

Най-напред си сваряваме сиропа, оставяме да ври 3-4 минути, отдръпваме от котлона и го оставяме да изстине.
В дълбока купа наливаме 400 мл прясно мляко, добавяме пакет крем Оле ванилия и с помоща на миксер на висока степен разбиваме до сгъстяне и пухкавост.






В друга купа нарязваме на парченца 40 гр масло разбиваме с миксер и добавяме 40 гр. пудра захар. Разбъркваме отново.
В трета купа слагаме крема сиренето с 80 гр. пудра захар и също разбъркваме с миксер.
В четвърта купа разбиваме на висока скорост с миксер студената сладкарска сметана със 100 гр. захар.
Смесваме първите три крема, разбъркваме добре с миксер и накрая добавяме рабитата сметана, като нея разбъркваме с лъжица внимателно, до получаване на гладък хомогенен крем.





Сглобяваме тортата, като поставяме първия блат върху подходящо плато и сиропираме с 1/2 от сиропа. Отгоре слагаме половината крем и разстиламе равномерно по целият блат.





Поставяме отгоре вторият блат, отново сиропираме и разстиламе останалият крем.
Завършваме с трети блат.





Приготвяме си масления крем от 100 гр. масло, 100 гр. пудра захар и 1 ванилия, като рабъркваме добре с миксер до пухкавост.






 С него покриваме равномерно цялата торта /страни и трети блат/.
Оставяме на студено за 10-20 минути, за да стегне леко масленият крем.






През това време си приготвяме фондана с който ще покрием тортата.
Фондана който ще използваме за покритие трябва да преценим,така че след като го разточим върху поръсена с пудра захар повърхност на кора дебела минимум 3 мм /ако е много тънък ще се разкъса и няма да може да легне хубаво върху тортата/, неговата площ трябва да е два пъти по-голяма от тази на блатовете /ако е по-малко има вероятност да се получат гънки по страните/.
Покриваме тортата с разточеният фондан и заглаждаме като притискаме леко с ръце, за да може да извадим въздушните мехурчета които са останали под фондана.

 Изрязваме излишният фондан и украсяваме с фигурките и перличките.
















Невероятно вкусно удоволствие, сладко и забавно :))






Да си призная, истински се забавлявах докато приготвях тази торта :))
А още по-забавно ми беше като видях възхищението  в очите на хората които обичам...





....и удоволствието което изпитаха отхапвайки парченце торта...

Незабравим момент...



И накрая ...

Честит Рожден Ден... на мен ! :))





Нека бъдем всички живи и здрави!
Обичани и раздаващи обич!

Бъдете благословенни!





**********************************************************




Предложете на приятелите си като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар