Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

петък, 18 декември 2015 г.

Ванилови сладки с портокалови корички


И днес продължаваме с приготовленията за Коледа!
Коледният дух витае около нас и ни зарежда с празнични мисли и прекрасно настроение. :))

Топлина се разстила навсякъде от горящата камина, единствено липсва уханието на сладките с аромат на зимни плодове..
Веднага се заемаме да създадем една приятна и вкусна емоция...






Сладките са изключително лесни и бързи за приготвяне.
Не съм слагала никаква украса, защото просто не е необходимо, а и така ще се смесят различни аромати и вкусове и ще се загуби истинското усещане на ванилията и портокаловите корички.










Рецепта:

1 яйце
125 гр. масло
140 гр. захар
3 пакетчета ванилия
2 щипки сол
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
300-330 гр. брашно
кората на 1 портокал



Начин на приготвяне:

Оставяме маслото да омекне на стайна температура. Нарязваме го на малки парчета и заедно със захарта и ванилията ги рабиваме в по-дълбока купа.
Отделно си рабиваме яйцето с двете щипки сол и го добавяме към маслената смес.
Добавяме и настърганата портокалова кора. Разбъркваме добре.






Пресяваме си брашното с бакпулвера и малко по малко го добавяме към яйчено-маслената смес.
Замесваме гладко и леко лепнещо тесто, което завиваме в стреч фолио и поставяме в хладилника за 1 час, да стегне и да стане малко по-твърдо, за да е удобно за разточване .






След 1 час изваждаме тестото и разточваме върху повърхност, по която сме поръсили пудра захар, за да не залепва по плота.
Кората трябва да е с дебелина 4-5 мм.






Изрязваме с формички по желание. Ако нямате формички, може да откъсвате малки топчета, които да оформите между дланите си.






Нареждаме изрязаните сладки в тава, постлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса между 5-10 минути. Тук пак ще поясня, че всяка фурна е различна и е желателно да ги наблюдавате.
Сладките трябва да придобият златист загар и съвсем леко да покафенеят по краищата.






Оставяме вече изпечените сладки да изстинат и ги прибираме в кутии или завиваме в стреч фолио за ден-два леко да омекнат.
Разбира се може и веднага да се хапват, но първият ден са малко по-хрупкави.









Това е!
Да ви е сладко!

И ви желая приказно настроение! ;))






**********************************************************



Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!