Блоговодител - кулинарен пътеводител

Вкуснотийки с ИНА

Вкуснотийки с ИНА
Вкуснотийки с ИНА

четвъртък, 10 декември 2015 г.

Питка - Хризантема


Питката която ще ви покажа е съвсем обикновенна.
Няма пълнеж, класическо тесто и лесна за оформяне.
Ноо пък изглежда много красиво и подредено.






Ароматна, мекичка и пухкава с вкус на масълце. :)
Подходяща за всякакви случаи и поводи!



Рецепта:

2 яйца + 1 белтък /жълтъка е за намазване/
4-5 с.л. олио
500 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
брашно около 1 кг /или колкото поеме за меко тесто/
масло за намазване на тавата



Начин на приготвяне:

Най-напред затопляме млякото и в него разтваряме маята и захарта, оставяме да втаса 10-15 минути.
В подходяща дълбока купа замесваме меко тесто от брашното /пресято/, яйцата+белтъка, солта, олиото и втасалата мая. /Не слагайте наведнъж цялото брашно. Пресейте първо около 600-700 гр. и след това малко по-малко добавяйте при месенето/
Готовото тесто оставяме да втаса за 1 час покрито с кърпа.
След като е втасало се заемаме с оформянето.
Разделяме тестото на 4-5 топки, всяка от които разточваме на кора дебела около 4-5 мм и с помоща на чаша изрязваме кръгове.






Всеки кръг прегъваме на две...






... и след това още на две...






...като притискаме леко с пръсти двата края, така че да се слепят.

Нареждаме в намазаната с масло тава, като започваме от външния край и стигаме до средата.







Оставяме вече наредената питка да втаса 1 час.

След това я намазваме с жълтъка смесен с 1 с.л. олио.

Печем на 170 градуса в предварително загрята фурна за 30-35 минути.

След като извадим изпечената питка от фурната, я напръскваме със студена вода и я покриваме с кърпа, за да стане още по-мекичка.






След около 5 минути вече се е задушила и може да я хапваме.

Мекичка и ароматна!

Добър апетит!





**********************************************************





Предложете на приятелите си като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!