Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 9 ноември 2016 г.

Маслен пай с ванилов крем


Обичате ли сладкишите с крем?
Значи този ароматен пай е точно за вас!
...Неповторима комбинация от маслена основа и пухкав ванилов крем.
Изключително лесен за приготвяне и в същото време уникално вкусен и представителен, което го прави подходящ за по специални случаи и гости.








Да започваме...



Рецепта:

За блата:

400 гр. брашно
200 гр. захар
2 щипки сол
2 с.л. бакпулвер
1 ванилия
2 яйца
200 гр. масло



За крема:

500 мл прясно мляко
150 гр. захар
2 ванилии
1 яйце
1 с.л. брашно /с връх/
2 с.л. пшенично нишесте /с връх/
25 мл вода




Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме блата.
Пресяваме брашното в подходяща дълбока купа. Правим кладенче и добавяме всички останали продукти, като маслото нарязваме на парчета.




Замесваме тесто, което в началото е на трохи, но с месенето се хомогенизира.






Месим около 15 минути, покриваме с фолио и поставяме в хладилника.

Приготвяме крема, като прясното мляко със захарта поставяме на котлона да заври и захарта да се разтопи. През това време в отделен съд разбиваме яйцето, добавяме нишестето, брашното, ванилиите и разбъркваме добре. Добавяме 25 мл студена вода и отново разбъркваме.
След като млякото е завряло го отдръпваме от котлона и добавяме по-малко от него към яйчената смес, за да се затопли  /да не се пресече яйцето, след като го изсипем при врялото мляко/. На тънка струйка, изсипваме затоплената яйчена смес при прясното мляко и връщаме на котлона, да поври 1-2 минути до сгъстяване на крема, като непрекъснато бъркаме, за да не загори. Оставяме готовият крем да се охлади.




От хартия за печене, изрязваме кръг с диаметъра на формата в която ще печем /22-23 см/, желателно е да е с откопчващ се ринг, за да може по лесно да извадим блата след изпичането му и той да не се разсчупи. 




Разбира се, ако нямате такава форма, може и в обикновенна тавичка, просто бъдете по внимателни при изваждането на пая /блата/. 
Поставяме изрязаната хартия за печене на дъното на тавата и върху нея разстиламе масленото тесто /може предварително да си го разточете или с помоща на пръстите да го разстелите в самата тава/ равномерно навсякъде, като оформяме и борд по стените на тавата висок около 2-3 пръста. С вилица надупчваме основата на блата.




Изсипваме вече охладеният крем върху масленият блат и равномерно го разпределяме навсякъде.




Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30-40 минути /проверете преди да извадите/. 




След изпичането му, го оставяме да се охлади и чак тогава го изваждаме от формата.









И сме готови!


Имаме един невероятен маслен пай - комбинация от леко препечен блат, който отвън е с хрупкава бисквитена коричка, а отвътре е мек и ароматен... и цялото това удоволствие залято с нежен ванилов пухкав крем.










Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар