Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 17 януари 2019 г.

Бисквитена торта с домашен крем, бял шоколад и банан


















Продукти:

1 голям пакет б-ти "Закуска" - какао

Крем 1:
500 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 жълтъка
1 пакет пудинг ванилия на др.Йоткер
1 с.л. натурално нишесте /с връх/
2 с.л. масло
50 мл сладкарска сметана


Крем 2:
80 мл сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад

100 мл сладкарска сметана
1 с.л. захар
1 банан


Шоколадова заливка:
80 мл сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад


За измазване и украса:
190 мл сладкарска сметана
2 с.л. захар

150 гр. филирани бадеми

2 парченца тъмен шоколад
2 с.л. прясно мляко или 1 с.л. сметана


За сиропиране на бисквитите 
прясно мляко, сироп или компот



Начин на оформяне:

Най-напред приготвяме крем № 1 , за да може да изстива.
Отделяме 100 мл прясно мляко.
Останалото мляко поставяме в тенджера на котлона, заедно със захарта да се разтопи. Разбиваме двата жълтъка и след като млякото заври, го отдръпваме от котлона и лъжица по лъжица, добавяме към жълтъците, за да темперираме. След това на тънка струйка, добавяме жълтъците към млякото. Връщаме на котлона. Пудинга заедно с нишестето, разтваряме в предварително отделеното мляко. На тънка струйка, добавяме към млякото на котлона. Бъркаме с телена бъркалка, до завиране и сгъстяване. След като крема е добил нужната гъстота, отдръпваме и прибавяме маслото. Разбъркваме добре и оставяме на страна да се охлади напълно. След което, разбиваме сладкарската сметана до пухкавост и я добавяме към вече охладения крем. Разбъркваме със шпатула или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне сметаната.


Крем № 2 - 80 мл сметана слагаме в подходящ съд на котлона и преди да заври, отдръпваме и добавяме начупения на малки парчета шоколад. Оставяме да се поразтопи и разбъркваме добре, до хомогенизиране. Оставяме настрана да се охлади и след това за 10 минути във фризера. Изваждаме и разбиваме с миксера до получаване на гладък, гъст и пухкав крем.
Отделно, разбиваме и останалите 100 мл сметана. Смесваме двете пухкави смеси и разбъркваме добре.
Отделяме 1/3 от крема настрана /той ще ни е необходим за измазване най-отгоре/. В останалата по-голяма част, прибавяме нарязаният на кубчета банан.
Ганаш за украса - също приготяме предварително, за да може да изстине и да стегне леко.
Отново в подходящ съд, разтопяваме шоколада начупен на малки парчета в сметана. Разбъркваме добре и оставяме да се охлади.


Сглобяване на тортата - Желателно е да използвате ринг за торта / с диаметър 20 см и височина 8 см/ или ако нямате, може и тавичка с високи стени, която сте покрили със стреч фолио.
Крем № 1, разделяме на 2 еднакви части.
От крем № 2, отделяме 1/3 /за измазване най-отгоре/.

На дъното нареждаме бисквити, напояваме ги със сок /компот, сироп и т.н./.
Изсипваме първата част от крем № 1 и разпределяме равномерно.






Следва втори ред бисквити, напояваме, крем № 1 - втора част.






Трети ред бисквити, напояваме и тук вече слагаме крем № 2 - по-голямата част, в която сме прибавили нарязаният на кубчета банан.









Завършваме с четвърти ред бисквити, напояваме и измазваме с крем № 2 - отделената 1/3 част.






Прибираме в хладилника за една нощ или за 6-7 часа, да стегне.

Украсяване - След като тортата е стегнала, внимателно махаме ринга.
Разбиваме сметаната със захарта до пухкавост. С една малка част от сметаната, измазваме страните на тортата.









Върху сметаната по страните, поръсваме или "залепваме" с филираните бадеми.

С останалата част сметана, шприцоваме отгоре по ръба й, форми по желание. 






И заливаме със леко изстиналата бяла шоколадова заливка /ганаш/.
Разтопяваме тъмния шоколад с млякото /на водна баня или в микровълнова печка/ и върху ганаш-а, правим успоредни линии. След това с помоща на дървена клечка, набраздяваме линиите първо в едната посока и след това в обратна.













Да ви е сладко!


Подобна рецепта, но с различно оформяне, може да откриете също и тук!





Няма коментари:

Публикуване на коментар