Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 12 септември 2017 г.

Лека бисквитена торта

Здравейте приятели!

За днес съм ви подготвила една много лека, пухкава, нежна и с умерена сладост торта.






Вчера имахме прекрасен повод - рожденния ден на любимият ми дядо Иван. Вчера той навърши 82 години. Пожелавам на себе си и на него, още дълго време да сме заедно. Прекрасен човек, доблестен, честен, трудолюбив, а какъв хляб прави и какви манджички забърква /и мен е научил 😄/, ммммм.... да си оближеш пръстите.
Така че, исках тортата да бъде по-интересна за него. А той много обича сладичко, особенно бисквити. 😊






Така се роди идеята за тази бисквитена торта. В същото време исках да е и нежна, балансирана и да не е прекалено сладка и тежка.



Продукти:

1 голям пакет бисквити Закуска /какао/
+ още 4-5 бисквити, ако ги редите без растояние, една до друга.

Крем № 1
500 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 пакет пудинг ванилия на др.Йоткер
1 пълна с.л. пшенично нишесте
2 жълтъка
2 с.л. твърдо масло
100 мл сладкарска сметана

Крем № 2
200 мл сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад

За измазване на тортата
250 мл прясно мляко
1 пакет крем за торта ванилия на др.Йоткер
2 с.л. пудра захар

За украсата
8 бр. готови вафлени фунийки с шоколад
100 гр. натурален кувертюр
100 мл сладкарска сметана

Още
1 буркан компот, сок или сироп за напояване на бисквитите



Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме крем № 1 , за да може да изстива.
Отделяме 100 мл прясно мляко.
Останалото мляко поставяме в тенджера на котлона, заедно със захарта да се разтопи. Разбиваме двата жълтъка и след като млякото заври, го отдръпваме от котлона и лъжица по лъжица, добавяме към жълтъците, за да темперираме. След това на тънка струйка, добавяме жълтъците към млякото. Връщаме на котлона. Пудинга заедно с нишестето, разтваряме в предварително отделеното мляко. На тънка струйка, добавяме към млякото на котлона. Бъркаме с телена бъркалка, до завиране и сгъстяване. След като крема е добил нужната гъстота, отдръпваме и прибавяме маслото. Разбъркваме добре и оставяме на страна да се охлади напълно. След което, разбиваме сладкарската сметана до пухкавост и я добавяме към вече охладения крем. Разбъркваме със шпатула или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне сметаната.






Крем № 2 - 100 мл сметана слагаме в подходящ съд на котлона и преди да заври, отдръпваме и добавяме начупения на малки парчета шоколад. Оставяме да се поразтопи и разбъркваме добре, до хомогенизиране. Оставяме настрана да се охлади и след това за 10 минути във фризера. Изваждаме и разбиваме с миксера до получаване на гладък, гъст и пухкав крем.
Отделно, разбиваме и останалите 100 мл сметана. Смесваме двете пухкави смеси и разбъркваме добре.






Ганаш за украса - също приготяме предварително, за да може да изстине и да стегне леко.
Отново в подходящ съд, разтопяваме кувертюра начупен на малки парчета в сметана. Разбъркваме добре и оставяме да се охлади.


Сглобяване на тортата - Желателно е да използвате ринг за торта / с диаметър 20 см и височина 8 см/ или ако нямате, може и тавичка с високи стени, която сте покрили със стреч фолио.
Крем № 1, разделяме на 2 еднакви части и една по-малка/тя ще е за измазване най-отгоре на тортата/.
Крем № 2, разделяме на 2 еднакви половини.

На дъното нареждаме бисквити, напояваме ги със сок /компот, сироп и т.н./.






Изсипваме първата част от крем № 1 и разпределяме равномерно.
Следва втори ред бисквити, напояваме, крем № 1 - втора част.
Трети ред бисквити, напояваме и тук вече слагаме крем № 2 - първата половина.
Четвърти ред бисквити, напояваме, крем № 2 - втора половина.
Накрая завършваме с пети ред бисквити, които също напояваме и отгоре измазваме с отделената ни малка част от крем № 1.
Прибираме в хладилника за една нощ или за 6-7 часа, да стегне.









Украсяване - След като тортата е стегнала, махаме ринга или ако сме използвали тава, обръщаме внимателно върху поднос и остраняваме фолиото.
Разбиваме крема за торта, заедно с прясното мляко и пудрата захар до пухкавсот и сгъстяване.
Измазваме тортата, отгоре и острани.
Нареждаме фунийките отгоре. С малка част от ганаша украсяваме, а останалата част разбиваме за кратко с миксера и правим с помоща на пош или шприц фигурки в основата на тортата.
След като сме украсили, прибираме отново в хладилника за 1-2 часа.










И нашата красива и вкусна торта е готова!

А аз съм много щастлива, защото рожденника беше наистина възхитен и много се зарадва и от вида, и от вкуса!  😊 💗

Желая и на вас - Да ви е сладко и бъдете здрави!














Няма коментари:

Публикуване на коментар