Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 29 октомври 2020 г.

Торта с боровинки, банани, шоколад и маскарпоне

 





Продукти:

Блат:

8 яйца

9 с.л. захар

1 ванилия

8 с.л. брашно

3 с.л. какао

1 бакпулвер



Крем:

500 гр. маскарпоне

400 мл сладкарска сметана

200 гр. бял шоколад

3 с.л. кристална захар

7 с.л. пудра захар

2 банана

100 гр. боровинки


Заливка /ганаш/:

100 гр. бял шоколад

80 мл сладкарска сметана


За сиропиране /по избор/: захарен сироп, компот, сок или прясно мляко


Украса /по избор/:

При мен - бонбони, бял шоколад и боровинки




Начин на приготвяне:


Блата,

1. Разделяме в две купи, жълтъците от белтъците. Жълтъците, разбиваме със захарта до бледо-жълт и пухкав крем. Добавяме какаото, брашното, ванилията и бакпулвера, предварително пресяти.
Разбърваме добре.


2. Белтъците, разбиваме на сняг и постепенно добавяме към жълтъчната смес, като внимателно разбъркваме, за да не спаднат.

3. Разделяме сместа на 3 равни части, които изпичаме във форми с диаметър 16-18 см с постлана на дъното хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20-25 минути.

След като се изпекат, ги оставяме настрана да изстинат. Дори препоръчвам, блатовете да си направите 1-2 дена предварително, за да изпръхнат и да не се разкашкат, като ги сиропирате.


Крема,

1. 200 мл сметана, загряваме на котлона в подходящ съд, добавяме белия шоколад и разбъркваме до пълно хомогенизиране. Оставяме да се охлади и поставяме във фризера за около 10 мин., за да се изстуди. След това, разбиваме ганаша с миксер до пухкав крем.

2. Докато ганаша се изстудява, разбиваме останалите 200 мл сметана с 3 с.л. захар, до пухкав и стегнат крем.

3. Маскрапонето, което предварително сме оставили на стайна температура, за да се отпусне, разбъркваме с 7 с.л. пудра захар.

4. В по-дълбока купа, смесваме разбитите, ганаш, сметана и маскарпонето, като разбъркваме внимателно със шпатула, за да не спадне сметаната, до пълно хомогенизиране.

5. Разделяме готовия вече крем на 3 равни части. В едната част, добавяме боровинките, а в останалите две, нарязаните на кубчета банани.


Сглобяване и оформяне:

Тортата сглобяваме в ринг с високи стени, тъй като се получава по-висока.

1. Най-напред поставяме първия блат, сиропираме и върху него разпределяме единия бананов крем. Следва втори блат, сиропираме и разпределяме боровинковия крем. Завършваме с третия блат, който също сиропираме и измазваме с втория бананов крем. Прибираме тортата в хладилник и оставяме поне 8 часа, за да стегне крема добре /при мен за 1 нощ/.

2. След като тортата е стегнала, отстраняваме внимателно ринга. 

 

 


 

 

3. Приготвяме ганаша. Загряваме сметаната, добавяме белия шоколад начупен на млаки парчета и разбъркваме до гладък и лъскав крем. Оставяме леко да се охлади и заливаме тортата. Поставяме в хладилника за 15-20 минути, за да стегне леко ганаша.

4. Украсата е по ваш избор! При мен, с бял шоколад, боровинки и бонбони.
















1 коментар: