Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 6 май 2020 г.

Печено агнешко с мащерка и розмарин


















Продукти:

2 кг агнешко месо (при мен плешка, но може и месо от бут)
4 стръка пресен лук
1 с.л. черен пипер
2 с.л. червен пипер
прясна мащерка
пресен розмарин
100 гр. масло
сол
2 ч.ч. вода



Начин на приготвяне:

1.  Измиваме добре месото.
Обтриваме го от всички страни със сол, червен пипер и черен пипер. Поставяме плешката в подходяща тава и оставяме настрани за 3-4 часа да поеме подправките. Ако ще приготвяте месото за обяд, може това да направите вечерта, да покриете с фолио и да го оставите да нощува в хладилника. Също така, може и да си го разделите на порции, предварително.

2. На другия ден, поръсваме от всички страни с пресните подправки и зеления лук, нарязан на колелца.

3.  Нарязваме маслото на малки парчета, които поставяме върху месото.
Наливаме в тавата 2 ч.ч. вода.





 











Загряваме фурната на 200 градуса и поставяме тавата в нея, като на тези градуси печем 20 минути, по този начин агнешкото хваща тънка и хрупкава коричка. След това изваждаме тавата, покриваме я с алуминиево фолио, намаляваме градусите до 170 и печем още 2,5 часа.
Може, разбира се да проверите дали месото е изпечено.

4. След като месото се е изпекло, го оставяме за около 20 минути покрито с фолиото, по този начин температурата във вътрешността ще се покачи и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре.






















И сме готови!
Имаме добре изпечено агнешко месо - крехко и ароматно.

Желая ви прекрасен ден и добър апетит!
 










1 коментар: