Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 6 май 2020 г.

Агнешка дроб сарма


Честит Гергьовден, мили приятели!
Бъдете здрави и благословени! 🍀

Честит имен ден и на моят прекрасен син! 💓 Жив и здрав да ми е, и Свети Георги да ми го закриля! 🍀
  
















Продукти:

1 комплект агнешки дреболии (около 1 кг, при мен в случая - черен дроб, бял дроб и сърце)
2 с.л. твърдо масло
1/2 ч.ч. олио
1 връзка пресен лук
2 домата (или около 150 мл доматен сок)
3/4 ч.ч. ориз
5-6 стръка магданоз
5-6 стръка джоджен
сол

За заливката:
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко




Начин на приготвяне:

1. Агнешките дреболии измиваме добре със студена вода. Почистваме ако има ципи и кръвоносни съдове, заливаме ги със студена вода и малко сол, и ги поставяме на котлона да се варят. След като заврат, горе-долу засичаме 15 минути за черния дроб, той се изважда полусварен, тъй като има вероятност да стане жилав. Останалите дреболии варим до готовност. След това ги изваждаме от водата, оставяме ги да изстинат и ги нарязваме на дребно.

2. Измиваме и нарязваме на колелца зеления лук, задушаваме го в олиото и малко вода, да поомекне. Прибавяме измитият ориз и запържваме 2-3 минути до "остъкляване". След това прибавяме ситно нарязаните домати, магданоз, джоджен и нарязаните на дребно дреболии, без черния дроб. Посоляваме, заливаме с бульона от дреболиите и задушаваме около 10-15 минути до набъбване на ориза. Отдръпваме от котлона и прибавяме черния дроб.

















3. Сместа изсипваме в тава и отгоре нареждаме бучки масло. Запичаме за около 10 минути на 180 градуса, в предварително загрята фурна.






4. След като изминат тези 10 минути, заливаме с предварително разбърканата смес от яйцата и киселото мляко. Запичаме до леко покафеняване на заливката и изваждаме от фурната. Оставяме поне 20 минути, преди да разрежем, за да се задуши.

















Готови сме! Може да сервираме нашата изключително вкусна агнешка дроб сарма. 

Добър апетит!













1 коментар: