Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 26 юли 2019 г.

Детска безлактозна торта с фондан "Еднорог"


Продължавам с фондановите торти...
Тази ми е любима и беше за едно малко съкровище, което има алергия към лактоза, за това в тази торта няма продукти съдържащи мляко и млечни продукти.














Ще напиша продуктите, които съм използвала специално за приготвянето на тази торта, но вие може да я направите по ваш вкус, само не забравяйте..., ако използвате млечни продукти, задължително да я измажете с маслен крем, преди покриването с фондан.

Продукти:

За блата:
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. /400 мл/ газирана вода
3 ч.ч. захар /може да намалите или увеличите/
1/2 ч.л. сода бикарбонат
150 мл олио
3 и 1/2 ч.ч. брашно
4 с.л. какао с връх


Безлактозен крем:
1 л кокосово мляко /"Алпро"/
50 мл вода
400 гр. захар
3 бр. жълтъка
7 с.л. брашно
1 пакет царевично нишесте ванилия /"Биосет" - 60 гр./


Блат за опаковане
4 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч. газирана вода
50 мл олио
2 ч.ч. брашно


Още:
боровинки
компот или допълнително кокосово мляко за сиропиране на бисквитите
700-800 гр. фондан 
2 бурканчета течен веган шоколад на Гайо



Начина на приготвяне:

Блат
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
Добавяме олиото и газираната вода в която сме добавили содата.
Накрая постепенно добавяме и брашното.
Разделяме сместа на 3 равни части и изпичаме отделни платки /блата/, в предварително загряла фурна на 170 градуса, за около 20-25 минути, всяка платка.
Желателно е да проверим с дървена клечка, дали са се изпекли.
Изпечените платки, оставяме да изстинат напълно.
Формата за печене е с диаметър 20-22 см.

Блата за опаковане
Приготвяме по същия начин, като горните блатове
Разделяме сместа на две и изпичаме двете части поотделно в голяма квадратна или правоъгълна тава /аз съм използвала тавата от самата фурна/, която сме покрили с хартия за печене. След изпичане, отново оставяме да изстине.

Крем
Отделяме 100 мл от кокосовото мляко.
В подходящ съд поставяме на котлона млякото със захарта, до завиране.
Отдръпваме и темперираме, предварително разбитите жълтъци, На тънка струйка, връщаме в горещото мляко. Отново поставяме на котлона, до завиране.

Брашното, заедно с нишестето, разтваряме във водата и отделеното предварително мляко.

Отдръпваме врящото мляко от котлона и на тънка струйка наливаме нишестено-брашнената каша.
Връщаме на котлона, да поври 1-2 минути, като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка, тъй като има опастност крема да загори.
Още топъл, го разделяме в купички, на 2 еднакви части.

Сглобяваме тортата...
Поставяме върху подходящ поднос, ринг за торта с диаметър /20-23 см/.
Поставяме първата платка, сиропираме, добавяме първата част крем, нареждаме боровинки.
Отгоре поставяме втората платка, отново сиропираме, втората част крем, боровинки...
и завършваме с третата последна платка, сиропираме.
Поставяме за 6-7 часа в хладилник или за една нощ, да стегне.
Изваждаме внимателно ринга.







На няколко места, намазваме с веган течен шоколад и облепваме с допълнителните платки, отгоре и отстрани.









Подготвяме фондана, като го размесваме, за да омекне. Разстиламе го върху поръсена повърхност с нишесте и разточваме.
Преди да покрием с него тортата, я намазваме с веган течен шоколад.
Покриваме с фондана и с помоща на дланите, внимателно притискаме и заглаждаме.







Украсяваме с предварително приготвени фигурки на еднорог, цветенца, листенца и облачета от фондан, които залепваме към фондана на тортата с помоща на четка, потопена леко във вода.

И нашата красива торта е готова! 😍


















След като покриете с фондан и залепите фигурките - НЕ поставяйте в хладилник !!!

Още за правилата на работа с фондан, може да намерите тук !







1 коментар: