Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 31 януари 2019 г.

Огретен с картофи














Продукти за 4 порции:

1 кг картофи
1 с.л. твърдо масло /с връх/
1 с.л. галета
200 гр натрошено сирене

500 мл прясно мляко
2 с.л. твърдо масло /с връх/
1 и 1/2 с.л. брашно
черен пипер на вкус
индийско орехче /на върха на ч.л./
2 колелца кромид лук
1 ч.л. мащерка
сол на вкус

200 гр. кашкавал или моцарела





Начин на приготвяне:

1. Картофите небелени, поставяме в тенджера на котлона да поврат за около 15 минути.
Охлаждат се, обелват се и се нарязват на кубчета.

2. С 1 с.л. масло, намазваме тавата в която ще щечем огретена и поръсваме с галета, равномерно.






3. Изсипваме отгоре картофите. Между тях, поръсваме с натрошеното сирене.






4. Приготвяме сос Бешамел.
Поставяме млякото с подправките и лука, на котлона да заври. Отдръпваме и оставяме да престои около 15-20 минути, за да поеме аромата на подправките.
В отделен метален съд, разтопяваме маслото, поръсваме с брашното и разбъркваме енергично, за около 30 секунди, до леко кремав цвят. Отдръпваме от котлона и заливаме с прясното мляко, разбъркваме добре, връщаме на котлона до завиране и леко сгъстяване, като непрекъснато бъркаме с телена бъркалка.









5. Изсипваме соса, равномерно върху картофите.






Поставяме в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
Изваждаме огретена, поръсваме с настърган кашкавал /моцарела/ и връщаме обратно във фурната за допичаме още 15 минути.









6. Сервираме огретена топъл.

































Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар