Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 30 ноември 2018 г.

Тутманичета - охлювчета

























Продукти:

1 кг брашно
2 целия яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
5 с.л.олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче мая
400 мл прясно мляко

За плънката
3 яйца
400 гр.сирене
2 с.л. кисело мляко

Олио за намазване на корите и тутманиците

За намазване на тутманичетата
1 жълтък
1 с.л.олио
1 с.л.прясно мляко


1 с.л. масло + 1 с.л. олио за намазване на тавата
1 с.л. масло за намазване на тутманиците след изпичане





Начин на приготвяне:


1. Маята заедно със захарта и 5 с.л. брашно, разтваряме в 200 мл топло мляко.
Оставяме настрана да шупне.

2. През това време в подходяща купа, пресяваме брашното, правим кладенче и добавяме двете цели яйца, белтъка, солта, олиото, останалото прясно мляко /затоплено/ и накрая шупналата мая.
Замесваме меко и съвсем леко лепнещо тесто.
Връщаме го обратно в купата, покриваме с кърпа и оставяме настрана да втаса за 1 час.






3. Приготвяме си плънката.
Разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и сиренето и разбъркваме.






4. След като тестото ни е втасало, го разделяме на 16 еднакви части.
Всяка една част разточваме на правоъгълна кора.
Половината намазваме с олио и върху него разпределяме 2 с.л. от плънката.
Навиваме на руло, прищипваме крайчетата и завъртаме на охлюв.
















5. Нареждаме готовите тутманичета в тава /35 см/, намазана с масло и олио, и поръсена леко с брашно.

6. Намазваме ги леко с олио, покриваме ги с кърпа и оставяме да втасат 1 час.






7. Приготвяме си сместа за намазване от жълтъка, олиото и прясното мляко. Разбъркваме добре и намазваме тутманиците.






8. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, за 30-35 минути.

9. След като тутманичетата са ни изпечени, ги изваждаме от фурната и ги намазваме с разтопено масло. Покриваме с кърпа, да се задушат за около 5 минути.



И сме готови!

Имаме изключително, меки, пухкави, ароматни и вкусни тутманичета.


*Тук отново ще вметна за брашното и времето за печене.
- Не слагайте цялото количество брашно наведнъж. Всяка марка и тип са различни, което значи, че различните брашна по различен начин абсорбират течностите. 
Започнете с половината брашно и постепенно добавяйте.
- Всяка фурна пече по различен начин, което значи, че ако при мен са необходими примерно 30-35 минути, то при вас може да са достатъчни 25 или пък 40 минути. 
За това се съобразете с вашата фурна и проверяйвайте с дървен шиш, дали тутманиците са изпечени.






















Добър апетит! 😊😋








Няма коментари:

Публикуване на коментар