Днес ще ви представя един интересен и вкусен десерт с леко екзотичен привкус, с хрупкава, тънка маслена коричка и богата ароматна плънка от задушени и изпечени ябълки.
Продукти:
За кората:
2 1/2 ч.ч. брашно
200 гр. студено масло /обезсолено/
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
от 6 до 10 с.л. студена вода
За плънката:
6 големи ябълки, обелени и нарязани на кубчета
1 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
1 с.л. лимонов сок
кората на 1 лимон
1/2 ч.л. канела
1/8 ч.л. индийско орехче
За намазване:
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Най-напред приготвяме тестото за корите.
Това е класическо тесто за пай /по американски 😉/.
Много е важно, за това тесто, брашното да е студено, маслото току що извадено от хладилника и водата - ледена.
В дълбока купа, пресяваме брашното.
Добавяме маслото, нарязано на малки парчета и всички останали продукти.
Започнете с по-малко количество вода /6 с.л./ и при необходимост добавете още /до 10 с.л./.
Замесваме тесто, което е по-твърдо. Опаковаме го в домакинско фолио и го прибираме в хладилника за около час.
Докато тестото се охлажда, приготвяме плънката.
Измиваме, обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на малки кубчета.
Добавяме всички останали продукти и разбъркваме добре.
След като е изминал 1 час, изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на две, като едната част е съвсем малко по-голяма от другата.
Взимаме по-голямата част тесто и я разточваме на кора, която трябва да покрие дъното на тавата и стените в която ще печем пая /25 см/.
Другата част тесто, също разточваме на кора, която трябва да е с диаметъра на тавата, тази кора ни е за покриване. Понеже тази кора ще ни служи за "похлупак", правим разрези с остър нож, за да може да излиза парата през нея.
След като сме покрили с кората тавата, изсипваме върху нея плънката.
Отгоре покриваме с втората, по-малка кора и защипваме краищата.
Намазваме с прясно мляко и поръсваме със захар.
Загряваме фурната на 200 градуса.
След като поставим пая в нея, намаляваме градусите на 180 и печем 1 час и 30 минути /до златист загар/.
За да се избегне загаряне на горната кора, през първите 30 минути, печем пая покрит с алуминиево фолио. След което го отстраняваме и допичаме.
Сервираме ябълковият пай топъл.
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от Epicurious, с леки изменения от моя страна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар