Продукти:
2 ч.ч. брашно
200 мл топла вода
1/2 ч.л. захар
1 пакет суха мая /7 гр./
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Маята заедно с 1 с.л. брашно и 1/2 ч.л. захар, се разтварят в топлата вода. Оставя се да шупне за около 10 минути.
В подходяща купа, се пресява брашното, добавя се олиото, солта и шупналата мая.
Всичко се омесва добре, до гладко и съвсем леко лепнещо тесто.
За месенето на този хляб са достатъчни 10-15 минути.
Оформяме хляба по желание /кръгъл или продълговат/ и прехвърляме в съда в който ще го печем, предварително покрит с хартия за печене и леко намазана с олио.
Аз съм използвала йенска тенджера /20 см/.
Оставяме го на топло покрит с кърпа, да втаса за 30 минути.
Хлябът се пече на 170 градуса за около 30 минути.
П.С.:
- Брашното може да варира в зависимост от марката.
Ако ви се струва малко и тестото ви продължава да е доста лепкаво, прибавете още малко брашно, до получаване на съвсем леко лепнещо тесто.
- Времетраенто за печене също варира в зависимост от особенностите на всяка фурна.
При мен, както е в случая са достатъчни 30 минути, но при вас те може да са 25 минути или 35 минути.
За това без значение какво печете е хубаво да проверявате с дървена клечка, дали няма останало сурово тесто.
След като хлябът се е опекъл, го изваждаме и оставяме да изстине, без да го покриваме, защото коричките ще омекнат.
И сме готови!
Имаме вкусен домашен хляб с тънки корички!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар