Добре дошъл, Октомври!
Есенно настроение с вкус на круши и карамел....
Получи се страхотен сладкиш! 😋
Изключително приятно съчетание от мек, пухкав и сочен маслен блат, напоен с разтопен карамел, с аромат на круши.
Продукти:
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. масло
2 круши /средни по размер/
100 гр. меко масло
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
70 мл прясно мляко
1/2 ампула ванилия
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Най-напред приготвяме карамела...
В подходящ съд карамелизираме 1/2 ч.ч. захар с 3 с.л. масло.
Докато се карамелизира, измиваме, почистваме и нарязваме крушите на филийки.
Нареждаме ги на дъното в предварително намазана с масло и поръсена с брашно тавичка /аз съм използвала йенска тенджера с диаметър 20 см/. Отгоре внимателно изсипваме готовият карамел и оставяме настрани да се охлади.
През това време, приготвяме сместа...
В подходящ съд, разбиваме маслото със захарта до побеляване.
Отделяме жълтъците от белтъците.
Жълтъците един по един прибавяме към маслената смес, при непрекъснато бъркане.
Добавяме прясното мляко, ванилията и пресятото брашно с бакпулвера.
Белтъците разбиваме отделно на сняг и на части прибавяме към останалата смес. Разбъркваме с шпатула внимателно, за да не спаднат.
Готовата смес, изсипваме вурху карамела.
Печем в предварително загрята фурна, първо на долен реотан 15-20 минути и след това на два реотана на 170 градуса, за още около 25 минути. Общото време за печене е 40-45 минути.
Желателно е да проверите с дървена клечка, дали сладкишът се е изпекъл.
След като е готов, го изваждаме от фурната и оставяме настрана леко да се охлади за 20 минути. Обръщаме го върху подходящ поднос и след като поизстине, може да сервираме.
Да ви е сладко!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеИна, благодаря Ви от сърце за разкошната рецепта! :-) Направих сладкиша и стана изключително вкусен! <3
ОтговорИзтриване