Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 23 май 2018 г.

Торта "Пеперуда" с фондан


Ех, какво забавление падна с направата на тази торта, която беше за рожденния ден на сестрата на моята половинка и в същото време за почерпка на колегите й, и специалната делегация от Русия, пристигнала по покана в град Кюстендил.
Е, да си призная  хвърлих и малко нерви с търсенето на фондан... на бял фондан. Тук в Пловдив по магазините има всякакви цветове фондан, но бял - не! В Пловдив!
Бях лекичко разочарована, уж голям град, ама на...
Добре, че имах такъв останал от Коледа и докато не облякох тортата с него, бях на тръни, дали ще ми стигне.
Но всичко се нареди добре, поиграх си, порисувах си...
И накрая се натоварихме всички в колата и отпрашихме за Кюстендил, с нашата специална и сладка доставка. 😊

Извинявам се, предварително за лошите снимки и НЕпрезентацията на тортата, но наистина нямах никакво време за това /бързахме да тръгнем в 23:30 ч, защото тортата трябваше за следващата сутрин/. Просто я наснимах на две на три.

Тази торта се равнява на 2 торти.










Продукти:

9 бр. готови блата /3 кутии/

За млечния крем:
1 л прясно мляко
400 гр. захар
180 гр брашно
60 гр нишесте
200 гр. краве масло


За сметановия крем:
500 мл сладкарска сметана
200 гр. захар


За масления слой за измазване:
250 гр. краве масло
500 гр. пудра захар

1 кг бял фондан
сладкарски боички


Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме млечния крем, за да може да изстива.

1.Млечния крем
Млякото със захарта поставяме в тенджерка на котлона да заврат.
Пресяваме брашното смесено с нишестето.
Отдръпваме заврялото мляко от котлона и постепенно добавяме смесените брашно и нишесте, като енергично бъркаме с телена бъркалка.
Връщаме на котлона, като не спираме да бъркаме. Сместа трябва да се сгъсти и поври около 5-10 секунди.
Отдръпваме от котлона и оставяме крема да изстине напълно.
След като е изстинал напълно добавяме студеното масло, нарязано на малки парченца и разбъркваме на ниска степен с миксер до получаване на мек крем.



Дакато кремът изстива, пригортвяме сметановия крем и изрязваме по шаблон, крилата на пеперудата.

2. Сметановия крем
Разбиваме на висока степен студената сладкарска сметана на сняг, добавяме постепенно захарта и продължаваме разбиването до разтварянето на захарта и получаване на пухкава смес.


3. Шаблон.
От лист формат А-4, изрязваме шаблон - крило на пеперуда.

Отваряме 2-те кутии с готови блатове, всяка от която е с по 3 блата и налагаме директно върху тях шаблона и с къдрав нож, внимателно изрязваме блатовете.
Не забравяйте, при изрязването на второто крило, да обърнете огледално шаблона, за да не се окаже пеперудата с две десни или две леви крила!









4. Сглобяване на тортата.
Върху подходяща подложка или поднос, поставяме огледално едно на друго, първите два блата за двете крила.
Разделяме млечния крем на две и нанасяме върху двата блата, равномерно.
Поставяме вторите блатове. Върху тях, сметановия крем, отново разделен на две, за двете крила и завършваме с третите два блата. Поставяме тортата за 2 часа в хладилника.














Тук ще вметна, че когато се прави торта с фондан, блатовете не се сиропират.

5. Опаковане на борда.
Отваряме третата кутия с блатове, тези блатове, ще са ни необходими, за да опаковаме тортата с борд от блат. Измерваме височината на борда на тортата и изрязваме ленти със същите размери, с които обличаме и стягаме тортата от всички страни.








6. Изолиране на тортата с маслен крем.
Измазваме равномерно тортата с масления крем, отвсякъде - отстрани, отгоре.
Масления крем служи като изолация на фондана и предотвратява неговото разстопяване.
Поставяме я в хладилника за 6-7 часа, за да стегне и блатовете да омекнат от крема.






7. Обличане с фондан.
Разделяме фондана на две. Всяко парче, разточваме на тънко /около 3 мм/, върху плот поръсен с нишесте.
Внимателно взимаме всяка разточена кора и покриваме всяко крило, като внимаваме да няма въздух под фондана. Заглаждаме фондана, по възможност с шпатула или в случая като мен, на ръка.😉 Излишното количесвто фондан, изрязваме с нож за пица.


8. Украсяване и оцветяване.
Тук, вече всичко е до въображение. Може да се развихрите и да порисувате със сладкарски боички и да направите плоски фигурки от останалия фондан.

От фондан, който предварително сме оцветили с боички, оформяме тялото на пеперудата и главата.
Доближаваме двете крила, едно до друго и поставяме по средата главата, тялото и пипалата.










И сме готови!


Желая ви, много забавление докато я приготвяте и да ви е сладко! 😊


И накрая, но не на последно място...
Краси, благодаря ти, че ме вдъхнови да направя тази торта! За мен беше истинско удоволствие!






Сърдечни поздрави от нас и красивият Кюстендил!































Няма коментари:

Публикуване на коментар