Блоговодител - кулинарен пътеводител

събота, 19 май 2018 г.

Шарена питка за здраве


Тези дни в семейството ми имахме много важен повод, който включваше и направата на питка за раздаване, за здраве. Питката е съвсем обикновена, защото трябваше да е лесна за разчупване на отделни парчета и все пак, за да е малко по-различна я поръсих със сусам, шарена сол и чубрица.













Рецептата за тестото, може да намерите тук.

Допълнително ще ви трябват: сусам, шарена сол и чубрица.

Тестото замесих от предната вечер и го оставих да "нощува" в хладилника, намазано с олио и поставено в чиста найлонова торбичка. По този начин, то си втасва цяла вечер в хладилника и си спестявам повече от 1 час на следващия ден, които са необходими за оформяне и втасване.

На сутринта го изваждаме от хладилника, разделяме го на еднакви по размер топчета, които нареждаме в тава /30 см/, покрита с хартия за печене и намазана с олио.






Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 1 час.

Намазваме с жълтък, разбит с 1 с.л. олио. Поръсваме със сусам, чубрица и шарена сол, като редуваме топчетата.










Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса за 30 минути.

След като е готова, я изваждаме от фурната, напръскваме с вода и я покриваме с кърпа, за да се задуши.

И нашата лесна и интересна питка е готова!














Няма коментари:

Публикуване на коментар