Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 11 април 2018 г.

Торта с карамелов крем и бял шоколад


Дойде и нейният ред. 😄
Отлежаваше в архива със снимки и рецепти, точно една година.

Тортата, ми беше поръчка от две красиви момичета за подарък на тяхната майка.
Желанието им, беше съобразено с любимият вкус на майка им и с нейното любимо цвете.
А именно, кремът да е с карамел, а в украсата да има цвете кала.

Мисля, че успях да ги зарадвам и да оправдая очакванията им! Бяха, впечатлени от вида й, а по-късно след като вече я бяха опитали, ми съобщиха, че и на вкус е перфектна.



















За блатовете:

7 яйца
7 с.л. брашно
7 с.л захар
1 бакпулвер
2 с.л. какао


Крем
500 мл прясно мляко
20 с.л. захар
7 с.л. натурално пшенично нишесте /пълни/
1 с.л. твърдо масло /с връх/
100 мл сладкарска сметана


Захарен сироп
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар



Ганаш
100 гр. бял шоколад
100 мл сладкарска сметана


За измазване
200 мл сладкарска сметана
2 с.л. захар


Фондан за украса /по желание/ или може да използвате сладкарска сметана 





Начин на приготвяне:

Блат:

Разделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиваме във голяма купа на висока скорост. След като станат на сняг добавяме 1 с.л. захар и разбиваме още около 1 минута.
Жълтъците разбиваме в друга купа, като постепенно добавяме останалите 6 с.л. захар. Бъркаме докато сместа придобие бледо-жълт цвят.

Жълтъците добавяме към белтъците и разбъркваме за около минута.

Брашното, какаото и бакпулвера пресяваме, смесваме и постепенно добавяме към яйчената смес. Разбъркваме бавно на най-ниската степен на миксера, не повече от 40 секунди, като внимаваме белтъците да не спаднат.

Изсипваме вече готовата пухкава смес в намаслена и поръсена с брашно тава /18-20 см/.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути /проверяваме дали блата е изпечен със суха клечка/.

Оставяме го настрана да изстине.



Крема

Поставяме захарта в тенджерка на котлона да се карамелизира на ниска степен, за да не прегори захарта и карамелът да горчи. След като захарта се е карамелизирала, добавяме студеното прясно мляко. Карамелът се втърдява, това е нормално, да не ви притеснява, разликата в температурата от студеното мляко оказва влияние.
Оставяме на ниска степен на котлона, като от време на време разбъркваме до разтопяване на карамела.

Нишестето разтваряме в малко студена вода и добавяме към карамеловото мляко. При непрекъснато бъркане оставяме крема да се сгъсти и да поври за около 15-20 секунди. Отдръпваме от котлона и добавяме маслото. Оставяме кремът да се охлади.

Разбиваме сметаната и лъжица по лъжица, я добавяме към изстиналия крем. Внимателно разбъркваме със шпатула.








Захарен сироп:

Водата заедно със захарта поставяме в тенджерка на котлона да врат около минута.
Отдръпваме и оставяме сиропа да се охлади.






Сглобяване на тортата

Готовият висок блат нарязваме на 3 еднакви  блата.

Първият блат поставяме във висок ринг /18-20 см/ и сиропираме с 1/3 от захарния сироп.

Карамеловият крем разделяме на 3 части /третата част, която ще ни служи за измазване на третия последен блат, трябва да е по-малка от другите две части крем/.

Върху сиропираният блат поставяме 1/3 от карамеловия крем и разстиламе равномерно.

Отгоре слагаме вторият блат и отново сиропираме.








Изсипваме втората половина от крема и разстиламе равномерно по блата.

Поставяме и 3-я последен блат, сиропираме и измазваме с 3-тата част от крема /малката/.





  


Поставяме тортата в хладилника за една нощ да стегне.


Крема за измазване и ганаша, приготвяме на следващия ден.


Шоколадова заливка /ганаш/:

В подходящ съд наливаме сметаната и слагаме на котлона. Точно преди да заври, отдръпваме и добавяме шоколада. Разбъркваме добре, докато всичко се разтопи и се смеси. Оставяме да се охлади.



Крема за измазване

Сметаната заедно със захарта, разбиваме на пухкав и лъскав крем.



На сутринта я изваждаме, внимателно отстраняваме ринга, измазваме тортата и я








украсяваме със сметаната за измазване. С помоща на шприц, правим малки топченца по стените до горе, като по ръба оформяме нещо като борд, за да не се разтече ганаша, след като го залеем.

След като сме измазали стените, внимателно изсипваме охладения ганаш върху тортата и поставяме за 2-3 часа в хладилника да стегне.










Ако разполагате с фондан, може да направите цветя с които да довършите украсата.









Може също така, да заделите малка част от сметаната за измазване и с нея да направите с помоща на шрпиц или пош, декорация по ваш избор.




















Съвършен вкус!
Използвала съм същият крем, който влагам и в кексът с карамелов крем /рецептата му, може да намерите тук/. 
А карамелът в комбинация с бял шоколад.... просто неустоимо.





Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар