Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 21 март 2018 г.

Кюфтета по чирпански


Здравейте Приятели,

днес ще споделя с вас рецептата за тази уникално вкусна манджичка, по която си я приготвяме вкъщи.
Нея /рецептата/, си я имам от една стара готварска книга на моята майка, от соц времето. Съвсем леко съм я изменила, спрямо пропорциите и вкусът ни.
Така че, ако ви се ядат кюфтенца сготвени по различен начин - по чирпански, горещо ви ги препоръчвам. Вкусни, сочни и със зеленчуци.



















Продукти за 5 порции:

За оформяне на кюфтетата:

500 гр. кайма
1 яйце
1 филия бял хляб
3 с.л. прясно мляко
1 глава кромид лук
1 с.л. брашно
кимион
черен пипер

брашно за овалване


За соса:

1 голям морков
4 средни картофа
2 червени чушки
2 големи домата /или 1 ч.ч. доматен сок/
1 глава кромид лук
1 к.ч. олио
1 с.л. твърдо масло
2 с.л. брашно /равни/
1 ч.л. червен пипер
1.к.л. захар
сол
черен пипер
щипка сух джоджен
1 - 1,2 л вода /гореща/

пресен магданоз




Начин на приготвяне:

Най-напред оформяме кюфтетата.
В подходяща купа поставяме каймата, към която добавяме, нарязаната на ситно глава лук, яйцето, накисната във вода и отецедена филия хляб, прясното мляко, супената лъжица брашно и подправките. Разбъркваме добре, за да се смеси всичко.
Оформяме кръгли кюфтенца с големина по желание.







Сосът
Предварително нарязваме лукът, морковът, чушките и картофите.






Задушаваме в олиото с малко вода, лукът и моркова до полуомекване.






Прибавяме настърганите домати или доматения сок, с кафената лъжичка захар. Отново задушаваме. Поръсваме с червения пипер и веднага добавяме горещата вода/1 л/. Добавяме сол на вкус и след като заври, прибавяме чушките и картофите. Оставяме да покъкри за 5 минути и прибавяме кюфтета, които сме оваляли в брашно






и супените лъжици брашно, които сме размили с малко студена вода. Похлупваме с капака и оставяме всичко да поври за около 10 минути.

Манджичката изсипваме в подходяща тава, поръсваме с джоджен, черен пипер, разпределяме маслото отгоре и покриваме с алуминиево фолио.






Задушаваме в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30 минути след като заври. Накрая отстраняваме фолиото и допичаме за още 10 минути на горен реотан.






При сервирането, поръсваме с пресен магданоз.






















И сме готови с нашето вкусно и пъстро ястие. 😊



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар