Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 12 март 2018 г.

Въртяна пита със сирене


Питата, която ще ви покажа днес е много лесна дори за начинаещи кулинари.
Когато вчера я приготвях исках точно това, да направя такава пита, която да не е кой знае колко претенциозна. Мисля, че се получи. Семпла и най-важното - не ти е жал да я разчупиш, защото не си се старал да я доизпипаш като за изложба.
Простичка, но пък със свой чар. 😉 Пухкава и вкусна, защото е пълна със сирене и много ароматна, защото е измазана с домашно масло.















И така, започваме...


Продукти:

4 яйца /1 жълтък, отделяме за намазване/
1 с.л. сол
6 с.л. олио
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар
5-6 капки оцет
1 кг брашно

400 гр. сирене

3 с.л. твърдо масло /за намазване/
олио за корите

1 с.л. олио + 1 с.л. прясно мляко /за намазване на оформената пита/



Начин на приготвяне:

Най-напред, разтваряме маята в затопленото прясно мляко със захарта. Оставяме 10-15 минути настрана да се активира маята.

През това време в подходяща дълбока купа, разбиваме целите яйца с белтъка, солта, олиото и оцета. След като маята се е активирала, добавяме и нея. Постепенно прибавяме и пресятото брашно. Замесваме меко тесто, намазваме го с олио /за да не хване коричка/, завиваме го и го оставяме да втаса 1 час на топло.









След като тестото е втасало, го разделяме на две части, които разточваме на правоъгълни кори, с дебелина 5 мм.  Намазваме ги с олио и разрязваме на ленти, широки около 5-6 см.












Поръсваме с натрошено сирене и започваме да завиваме на руло.


















Препоръчвам ви, да не стагяте, завивайте по-отпуснато, за да може самите пластове да не са стегнати, защото при печенето може да не се изпекът и да останат глетави.

След като сме оформили нашата пита /голям охлюв 😃/, я прехвърляме в предварително намазана тава /35 см/ с половината разтопено масло. Покриваме с кърпа и я оставяме да втаса 1 час.









След като е втасала я намазваме с жълтъка, който сме разбъркали с лъжицата олио и прясно мляко.






Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.

След като питата се изпече, я изваждаме от фурната, намазваме я с останалото разтопено масло и я покриваме с кърпа, за да се задуши и корите да омекнат.






И сме готови с нашата вкусна и ароматна пита.










































Добър апетит!


Допълнение към публикацията - Препоръчвам да не слагате цялото брашно наведнъж. Добавяйте го постепенно, тъй като всяка марка и вид, абсорбират по различен начин течностите и има вероятност, накрая вместо меко и пухкаво, тестото да се получи твърдо, ронещо се и невъзможно за месене.







7 коментара:

  1. Разкошна! Много ми хареса оформянето на питката и мисля, че скоро ще я пробвам. Аз съм лаик в правенето на питки, но пък имам желание!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно творение, но как я навивате така добре, аз не успях да се справя с навиването

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Точно както съм показала на снимките. Споделете, какво точно ви затрудни.

      Изтриване
  3. Много вкусна стана питката! И красива...

    ОтговорИзтриване
  4. Много благодаря! Радвам се, че ви е харесала!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна пита вкусна и красива, правя я няколко пъти вече.Благодаря за рецептата.❤️

    ОтговорИзтриване