Питата, която ще ви покажа днес е много лесна дори за начинаещи кулинари.
Когато вчера я приготвях исках точно това, да направя такава пита, която да не е кой знае колко претенциозна. Мисля, че се получи. Семпла и най-важното - не ти е жал да я разчупиш, защото не си се старал да я доизпипаш като за изложба.
Простичка, но пък със свой чар. 😉 Пухкава и вкусна, защото е пълна със сирене и много ароматна, защото е измазана с домашно масло.
И така, започваме...
Продукти:
4 яйца /1 жълтък, отделяме за намазване/
1 с.л. сол
6 с.л. олио
400 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар
5-6 капки оцет
1 кг брашно
400 гр. сирене
3 с.л. твърдо масло /за намазване/
олио за корите
1 с.л. олио + 1 с.л. прясно мляко /за намазване на оформената пита/
Начин на приготвяне:
Най-напред, разтваряме маята в затопленото прясно мляко със захарта. Оставяме 10-15 минути настрана да се активира маята.
През това време в подходяща дълбока купа, разбиваме целите яйца с белтъка, солта, олиото и оцета. След като маята се е активирала, добавяме и нея. Постепенно прибавяме и пресятото брашно. Замесваме меко тесто, намазваме го с олио /за да не хване коричка/, завиваме го и го оставяме да втаса 1 час на топло.
След като тестото е втасало, го разделяме на две части, които разточваме на правоъгълни кори, с дебелина 5 мм. Намазваме ги с олио и разрязваме на ленти, широки около 5-6 см.
Поръсваме с натрошено сирене и започваме да завиваме на руло.
Препоръчвам ви, да не стагяте, завивайте по-отпуснато, за да може самите пластове да не са стегнати, защото при печенето може да не се изпекът и да останат глетави.
След като сме оформили нашата пита /голям охлюв 😃/, я прехвърляме в предварително намазана тава /35 см/ с половината разтопено масло. Покриваме с кърпа и я оставяме да втаса 1 час.
След като е втасала я намазваме с жълтъка, който сме разбъркали с лъжицата олио и прясно мляко.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.
След като питата се изпече, я изваждаме от фурната, намазваме я с останалото разтопено масло и я покриваме с кърпа, за да се задуши и корите да омекнат.
И сме готови с нашата вкусна и ароматна пита.
Добър апетит!
Допълнение към публикацията - Препоръчвам да не слагате цялото брашно наведнъж. Добавяйте го постепенно, тъй като всяка марка и вид, абсорбират по различен начин течностите и има вероятност, накрая вместо меко и пухкаво, тестото да се получи твърдо, ронещо се и невъзможно за месене.
Разкошна! Много ми хареса оформянето на питката и мисля, че скоро ще я пробвам. Аз съм лаик в правенето на питки, но пък имам желание!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви ! Ще очаквам отзиви!
ИзтриванеСтрахотно творение, но как я навивате така добре, аз не успях да се справя с навиването
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Точно както съм показала на снимките. Споделете, какво точно ви затрудни.
ИзтриванеМного вкусна стана питката! И красива...
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Радвам се, че ви е харесала!
ОтговорИзтриванеСтрахотна пита вкусна и красива, правя я няколко пъти вече.Благодаря за рецептата.❤️
ОтговорИзтриване