Блоговодител - кулинарен пътеводител

събота, 10 март 2018 г.

Бабините курабии


Или Домашни курабии, Великденски курабии, амонячни курабии и т.н.
Аз ще ги нарека така, защото това са курабиите от нашето детство.
Това са курабиите, които нашите баби и майки приготвяха за някой празник и най-вече за Великден. Те са се превърнали в част от традицията за Великденската трапеза.

Разбира се, тези курабии са подходящи както за всеки случай, повод или празник, така и за случаи без повод. Те са изключително лесни за приготвяне, икономични и много вкусни.
И най-важното - издържат много време. Разбира се, това вкъщи няма как да се случи, на третия ден тези курабийки са в историята. 😃




















И така, необхидимите продукти са:

4 яйца /1 жълтък, отделяме за намазване/
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода /пълна/
1 ч.л. бакпулвер /равна/
200 мл олио
500 гр. захар
1 ванилия
кората от 1 лимон
брашно, колкото поеме за средно трърдо тесто /около 1 кг - 1,200 кг/

захар за поръсване



Начин на проготвяне:

Разбиваме яйцата с белтъка и захарта.
Прибавяме киселото мляко, в което сме прибавили амонячната сода и бакпулвера, олиото, ванилията, лимоновата кора /настъргана/ и пресятото брашно.
След прибавянето на всеки продукт разбъркваме много добре, и накрая доомесваме на ръка.








От  тестото оформяме топки, които поставяме в тава постлана с хартия за печене.
Намазваме ги отгоре с разбития жълтък и поръсваме с кристална захар.
Печем в предварително загратя фурна на 170 градуса до лек загар.









И нашите вкусни курабийки са готови!






























Добро настроение от мен и добър апетит! 
😊


Няма коментари:

Публикуване на коментар