Или Домашни курабии, Великденски курабии, амонячни курабии и т.н.
Аз ще ги нарека така, защото това са курабиите от нашето детство.
Това са курабиите, които нашите баби и майки приготвяха за някой празник и най-вече за Великден. Те са се превърнали в част от традицията за Великденската трапеза.
Разбира се, тези курабии са подходящи както за всеки случай, повод или празник, така и за случаи без повод. Те са изключително лесни за приготвяне, икономични и много вкусни.
И най-важното - издържат много време. Разбира се, това вкъщи няма как да се случи, на третия ден тези курабийки са в историята. 😃
И така, необхидимите продукти са:
4 яйца /1 жълтък, отделяме за намазване/
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода /пълна/
1 ч.л. бакпулвер /равна/
200 мл олио
500 гр. захар
1 ванилия
кората от 1 лимон
брашно, колкото поеме за средно трърдо тесто /около 1 кг - 1,200 кг/
захар за поръсване
Начин на проготвяне:
Разбиваме яйцата с белтъка и захарта.
Прибавяме киселото мляко, в което сме прибавили амонячната сода и бакпулвера, олиото, ванилията, лимоновата кора /настъргана/ и пресятото брашно.
След прибавянето на всеки продукт разбъркваме много добре, и накрая доомесваме на ръка.
От тестото оформяме топки, които поставяме в тава постлана с хартия за печене.
Намазваме ги отгоре с разбития жълтък и поръсваме с кристална захар.
Печем в предварително загратя фурна на 170 градуса до лек загар.
И нашите вкусни курабийки са готови!
Добро настроение от мен и добър апетит!
😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар