Празниците продължават, а с тях и спазването на традициите, за това няма нищо по-хубаво по случай тези поводи да направим вкусна и ефектна погача.
За днес съм ви приготвила една любима моя пита.
Напоследък доста често приготвям този модел. Първо защото е красива и второ, защото е много лесна за изпълнение.
Подходяща за всякакви случаи!
Рецепта:
2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
300 мл топла вода
3/4 кубче жива мая
4 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 кг брашно
масло за намазване на тавата
олио за намазване на корите
2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
300 мл топла вода
3/4 кубче жива мая
4 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 кг брашно
масло за намазване на тавата
олио за намазване на корите
семена за поръсване - мак, сусам, слънчоглед
+ 1 ч.л. кисело мляко и 1 ч.л. олио /за намазване/
по желание - чубрица, шарена сол
Начин на приготвяне:
Най-напред разтваряме маята в топлата вода с 1 ч.л. захар и 7 с.л. брашно. Разбъркваме добре, за да се получи каша и оставяме да втаса 10 минути.
След това в дълбока купа, разбиваме яйцата с белтъка, добавяме киселото мляко, олиото, солта и вече втасалата мая. След като сме разбъркали добре, започваме постепенно да добавяме брашното, което предварително сме пресяли.
Не слагайте цялото брашно наведнъж. Случвало ми се е с дадените течни продукти, брашното което поемат да е 800-900 гр., друг път 1 кг. Всичко зависи от вида и марката на брашното. Така че, моят съвет е добавяйте брашното постепенно, докато получите меко тесто.
Замесваме тестото и го оставяме да втаса 1 час на топло, покрито с кърпа или домакинско фолио.
След като е втасало, го разделяме на 3 еднакви части, всяка една част разточваме на кора с диаметър около 30 мм. Изравняваме и с нож отстраняваме стърчащите краища, така че да се получи хубав кръг. Отделените остатъци тесто, заделяме настрани.
Първата кора поставяме върху хартия за печене, която предварително сме намазали с масло. Кората мажем с олио и по желание поръсваме с чубрица или шарена сол.
Върху нея поставяме втората кора, нея също мажем с олио и по желание поръсваме с чубрица. Върху втората кора поставяме третата /нея, не мажем/. В средата на корите поставяме чаша или шоличка, правим 8 еднакви разреза, като започваме от шоличката към края на корите.
Получаваме нещо като 8 трапеца, като в средата на всеки също правим малък разрез, който обаче не стига до краищата. Внимателно подпъхваме краищата на всеки "трапец" отдолу на горе през разреза и издърпваме, а самите ъгълчета подпъхваме под широката част. По този начин оформяме и останалите 7 "трапеца". Махаме шоличката и преместваме питата, заедно с хартията в тавата за печене /35 см/.
Взимаме остатъците тесто, замесваме наново и ги разделяме на 8 еднакви парченца, като всяко оформяме на малко топче.
Разбъркваме сместа за намазване от отделения жълтък, супената лъжица кисело мляко и олио.
Потапяме половината топчета в сместа и след това в маковото семе. Поставяме топчетата между "трапеците" в празните пространства. Покриваме с кърпа и оставяме оформената пита да втаса за 40 минути.
След като е втасала я намазваме с останалата смес и средата поръсваме със сусам и слънчогледово семе.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, за около 25-30 минути.
След като е готова я изваждаме от фурната, напръскваме я с малко студена вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.
И сме готови!
Имаме красива, ефектна и вкусна пита. 😊 🍞
Желая ви прекрасни празници и бъдете здрави!
Добър апетит!
Здравейте,може ли водата да се замени с прясно мляко с цел по-меко и по-лесно за оформяне тесто?
ОтговорИзтриване