Блоговодител - кулинарен пътеводител

събота, 4 ноември 2017 г.

Обредна пита


Обредният хляб е хляб с различни видове предназначения, който се изпича по случай календарни и семейни празници. Декорациите върху обредния хляб имат символично значение.

Днешната пита е за Задушница.

Задушница е ден за възпоменаване на душите на починалите, църковен помен в чест на мъртвите. Обикновено задушниците са 3 в църковния календар, винаги в събота – деня, който в църквата е определен за ден на покойните. Богослужението е с молитви за починалите. 
 На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват го с тамян и след това носят жито и в църква и на гробищата, раздават жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.














Продукти

1 яйце
150 мл прясно мляко
1/4 кубче жива мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
3 с.л. олио
2 ч.ч. брашно


за намазване
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио


Начин на приготвяне

Най-напред разтваряме маята в топлото мляко, заедно със захарта и оставяме на страна да втаса.
В подходяща купа, разбиваме яйцето със солта, добавяме олиото и вече втасалата мая. Разбъркваме и постепенно на части добавяме и пресятото брашно.
Замесваме тесто, което покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса за 30 минути.
След като тестото е втасало, го раделяме на две половини. Разточваме на две кръгли кори, дебели около 0,7мм-1см, като едната е малко по-голяма от другата.






На едната кора, правим успоредни разрези на кръст, както съм показала на снимката и ги сплитаме. Повдигаме първата лентичка, подпъхваме под нея втората, внимателно я издърпваме нагоре и назад. Под втората подпъхваме третата, издърпваме и нея нагоре и назад, и така процедираме с останалите лентички до края на всяка колонка.







След като сме готови с всички плетенички, налагаме втората кора върху първата. Изравняваме и ако се налага отстраняваме неравномерностите й по краищата. Подпъхваме краищата на втората кора под първата. По желание може да украсим със семена.







Оформената пита, поставяме в тава (25 см), която сме застлали с хартия за печене. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 30 минути. След като е втасала, я намазваме с разбит жълтък към който сме добавили 1 с.л. олио и 1 ч.л. мляко. Печем на 170 градуса за 22-25 минути. 










След като е изпечена я покриваме с кърпа, да омекне.
















Да почетем всички наши близки, които не са сред нас.
Мир и покой на душите им! И се надяваме, да са на едно по-добро, свято и чисто място!









Няма коментари:

Публикуване на коментар