Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 1 ноември 2017 г.

Тиквен мус


Есента е в разгара си, красота, топлина, пастелни цветове ни обгръщат отвсякъде...
Есента е сезонът на тиквите  😋 и за това няма как да пропусна и да не направя нещо сладичко с царицата на есента, която благодарение на дебелата си кора не губи и частица от полезните си витамини и минерали.

Днес ще ви покажа как да си направите вкусен и полезен тиквен мус.













Необходими са ви...



Продукти за 4 порции:

2 ч.ч. печена тиква
300 мл сладкарска сметана
2 жълтъка
8 с.л. кристална захар
8 с.л. пудра захар
2 ч.л. ром





Начин на приготвяне:

Изпечената и изстинала тиква - пюрираме с пасатор или намачкваме с вилица и към нея добавяме пудрата захар, разбъркваме.

В касеролка наливаме 100 мл от сметаната към която сме добавили двата жълтъка. Поставяме на котлона. Варим до сгъстяване, като бъркаме енергично, за да не загори. След като сместа се е сгъстила я оставяме настрана да се охлади.

Разбиваме останалата сметана с кристалната захар до пухкавост.

В подходяща купа смесваме пюрето от тиква, добавяме изстиналия крем от жълтъци и рома, и разбъркваме добре.






Добавяме и разбитата сметана и внимателно на ръка или на най-ниската степен на миксера (за да не спадне сметаната) разбъркваме всичко да хомогенизиране.






Изсипваме в подходящи чаши или шоли, и по желание може да декорираме със сметана или нещо по ваш избор.






Поставяме в хладилника да се охлади.









Лек, въздушен, вкусен и пълен с витамини мус от тиква.


Ако приготвяте муса за дечица, не добавяйте рома.
























Няма коментари:

Публикуване на коментар