Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Хелоуински тортички / Мonster cakes


Да си призная, за първи път реших да направя нещо специално за Хелоуин.
Да, празника е католически и при нас не е типично да се празнува, но пък децата се забавляват и то много. За тях това е ден пълен със всякакви изненади, забавления, сладки изкушения и трескава подготовка за най-оригинална визия.
Миналата година ми се довериха и мисля, че се справих с рисуването по лицата им - останаха доволни. А тази година реших да ги изненадам с едни тортички във вид на чудовища, добрички разбира се.
И за да успея да ги покажа и на вас, ги направих ден по-рано. Така че, не само че ги видяха, а и ги опитаха вече (то по принцип у нас сладичкото трудно се задържа).
Каква беше реакцията им? Най-напред удивление, големи усмивки и след това: "Браво мамо, много са оригинални, забавни и хубави!"
















За направата на блата, използвах рецептата за Турски мокър сладкиш (която може да видите и тук), получава се страхотно бухнал блат, който се напоява много добре и стои мек и сочен.
А крема е млечно-маслен, който съм оцветила със сладкарска боя. От тази доза продукти, ми се получиха 12 бр. тортички.




Продукти:


За блата
3 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. какао 
1 бакпулвер
2 ванилии / 1/2 ампула/
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко 
2 ч.ч. брашно


За млечно-масления крем
500 мл прясно мляко
200 гр. захар
90 гр брашно
30 гр нишесте
100 гр. краве масло


За украсата
300 мл сладкарска сметана
бонбони ''Маршмелоу"
1/2 ч.ч. от готовия крем ( 6 с.л.)
сладкарски бои - оранжева, зелена и лилава
1 парченце шоколад

за сиропиране - компот, сок, сироп


Начин на приготвяне

Най-напред приготвяме млечно-масления крем, за да може да изстива.
Млякото със захарта поставяме в тенджерка на котлона да заврат.
Пресяваме брашното смесено с нишестето.
Отдръпваме заврялото мляко от котлона и постепенно добавяме смесените брашно и нишесте, като енергично бъркаме с телена бъркалка.
Връщаме на котлона, като не спираме да бъркаме. Сместа трябва да се сгъсти и поври около 5-10 секунди.
Отдръпваме от котлона и оставяме крема да изстине напълно.
След като е изстинал напълно добавяме маслото, нарязано на малки парченца и разбъркваме на ниска степен с миксер до получаване на мек крем. Постепенно добавяме и малко оранжева боя, която сме разтворили в чаена лъжичка сметана.

Приготвяме блата.
В подходяща купа, разбиваме яйцата и добавяме  1 ч.ч.захар, постепенно добавяме 3 с.л. какао, бакпулвера, ванилията, олиото, 1/2 ч.ч. прясно мляко и  накрая брашното. След добавянето на всеки продукт, рабъркваме добре. Накрая трябва да получим хомогенна смес. Изсипваме в намазнена тава (35 см, диаметър) или покрита с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна първо 10 минути на 200 градуса и след това още 15 минути на 180 градуса.

Крема за украса, приготвяме като в три отделни купи сипваме по 100 мл сметана, във всяка една добавяме сладкарска боя - оранжева, зелена и лилава.
Разбиваме ги с помоща на миксер до пухкавост. Във всяка една добавяме по 2 с.л. от млечно-масления крем и разбъркваме добре.

Сглобяване на тортичките
След като блата е изстинал с помоща на кръгла формичка го нарязваме.





Всяко едно мини блатче разрязваме през средата на две платки. 
Едната платка сиропираме, отгоре измазваме с крем, поставяме втората платка, сиропираме и нея и накрая измазваме тортичка с масления крем.










В три поша (за многократна употреба, ако не разполагате с такива, може да използвате шприц) с избрани от вас накрайници, поставямее трите цветни крема за украса. Взимаме лилавият пош и оформяме устичките на нашите добри чудовища.






След това украсяваме целите тортички с останалите цветове, като внимаваме около устите.












Бонбоните "Маршмелоу" нарязваме на тънки колелца. и поставяме върху тортичките за очи.
Разтопяваме блокчето шоколад и правим точицици на очите.



































И това е!

Имаме страхотно-забавна и вкусна Хелоуинска изненада за децата.

Пожелавам на всички дечица, весел и пълен с много хубави изненади Хелоуин!









Няма коментари:

Публикуване на коментар