Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 13 октомври 2017 г.

МЕКИЦИ, като от едно време...


Помните ли Добрина?
Онази Добрина от едно време. От времето, когато аз бях дете.
Може би, някои от вас ще си спомнят рецептите й с вкусните сладки, соленки и сладкиши.
Онази Добрина с интересните за времето си рецепти, които продължаваме да приготвяме и днес. Онази Добрина, която с много топли и мили чувства ме връща назад във времето...












Днес ще ви представя точно една от тези нейни вкусни рецепти, които ме карат да си спомня една баничарница-мекичарница в близост до домът в който живеехме, когато бях дете и  в която правеха най-вкусните мекици - меки, пухкави, въздушни и със страхотен вкус.
Майка ми, ме пращаше всяка събота сутрин за мекици. И всеки път чаках на опашка за тях. Лелката не смогваше дори да ги извади от врящото олио. Загребваше с голямата си решетъчна лъжица директно от големият фритюрник, оставяше ги да се отцедят от олиото за секунди, пъхваше ги в найлоновият плик и накрая ги поръсваше с пудра захар, която стоеше в едно бурканче от детско пюре, а капачката беше надупчена. Прекрасни спомени... и много вкусни.




Продукти:

4 яйца
400 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
500 гр брашно /600 гр/

Тук набързо ще направя едно уточнение. Давам точните и оригинални пропорции на продуктите от книгата, с едно изключение, при мен брашното което влагам е повече -  600 гр.

*Допълнение: Имайте предвид, че брашното може да варира в зависимост от марката и големината на яйцата . Така че, може да се наложи да добавите допълнително, но не прекалявайте, може би не повече от 700-750 гр. При всички положения, тестото трябва да е доста лепкаво и когато оформяте мекиците при по продължително оставяне върху пръстите, то да се "опитва" да ви "избяга" между тях. Не трябва да допускате тестото да ви стане, като за питка. Не трябва да се меси, бърка се с лъжица. Трябва да е финно и лепкаво, точно това прави мекиците пухкави и въздушни. Ръцете ви трябва да са хубаво намазнени и да работите бързо с разтягането на тестото. Опитайте първо с по-малко количество, за по-малки мекици, така ще ви е по-лесно да оформите, докато свикнете.


Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в затопленото мляко и добавяме чаената лъжичка захар. Разбъркваме и оставяме на страна да шупне.

Разбъркваме яйцата със солта в подходяща купа и добавяме шупналата мая. Малко по малко, добавяме пресятото брашно и замесваме лепнещо тесто.

Тестото замесваме вечерта и го оставяме в хладилника да пренощува. На сутринта с намазнени ръце, късаме от тестото малки парчета, които разтегляме на мекици и пържим в сгорещено олио.











И това е!

Какво друго мога да ви кажа, освен че това са най-вкусните мекици, които са любими вкъщи.
Мекици, като от едно време!




















Добър апетит и прекрасен ден!


А това е книгата на Добрина, която имам от моята майка...









Допълнение:

Както по-горе съм уточнила, оригиналната рецепта на Добрина е с 500 гр. брашно. Аз добавям още 100 гр., тъй като сместа с оригиналните количества ми се струва доста рядка. И все пак това зависи много от вида брашно което ползвате.
Ако при вас продължава да е рядка и с тези допълнителни 100 гр., спокойно по ваша преценка може да добавите и още 50-100 гр. /до 650-700 гр./, но не повече, тъй като ще станат жилави.

Надявам се, да съм била полезна! 😊




5 коментара:

  1. Здравейте, изглеждат страхотно! Исках само да опитам за маята. Половин кубче от 25г или от 40г?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! На вид вашите са точно както бяха навремето, та за това реших да пробвам и аз. Но уви... Наистина ли тестото трябва да стане толкова рядко? И дума не може да става за късане. Пробвах с намазнени ръце -тече между пръстите и никаква форма не може да се предаде и се появяват най- различни интересни форми с пипалца ,като паячета и т.н. Пробвах с лъжица но взеха да стават дебели и не могат да се опекат от вътре а от вън почти изгарят. За това добавих още брашно около250 гр. а може и горница и чак тогава нещата станаха ,но не и във този вид от снимката. Иначе не останаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Дала съм точната рецепта с грамажите, както е в книгата на Добрина. Пояснила съм допълнително, че при мен необходимото количество е повече, за да може всеки да има предвид, че явно ще има нужда от повече брашно. Разбира се, това при всекиможе да варира в зависимост от марката брашно и големината на яйцата. Съжалявам, че сте останали разочаровани, но когато цитирам рецепта, която е публикувана в книга, мисля че е редно да напиша точните пропорции и допълнително да коментирам, какъв е опита ми с нея. Надявам се, все пак да са били вкусни. Благодаря за коментара,ще впиша по-подробно обяснение. Желая ви здраве и Весели празници! 🙂

      Изтриване
  3. Станаха убийствени, благодаря! Слагах ги в добре затоплено олио с две вилици, утре пак ще правя

    ОтговорИзтриване