Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 22 септември 2017 г.

Печена агнешка плешка

Здравейте приятели,

днешното ми предложение е печена агнешка плешка под фолио.
Знам, че традиционните празници през които се приготвя агнешко месо са далече, но това не означава, че не можем да си приготвим крехко агнешко за някой друг повод или просто така, когато ни се прияде.

За това, няма да ви занимавам излишно с приказки, а ще ви представя рецептата по която вкъщи приготвям крехко, вкусно и ароматно печено агнешко.














Продукти:

1 бр. агнешка плешка
3 стръка зелен лук
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол
джоджен
60 гр. твърдо масло
1 ч.ч. вода



Начин на приготвяне:

Измиваме добре месото.
Обтриваме го от всички страни със сол, червен пипер и черен пипер. Поставяме плешката в подходяща тава и оставяме настрани за 1-2 часа да поеме подправките.






След това поръсваме от всички страни с джоджен и зелен лук, нарязан на колелца.






Нарязваме маслото на малки парчета, които поставяме върху месото.
Наливаме в тавата 1 ч.ч. вода.
Загравяме фурната на 200 градуса и поставяме тавата в нея, като на тези градуси печем 20 минути, по този начин агнешкото хваща тънка и хрупкава коричка. След това изваждаме тавата, покриваме я с алуминиево фолио, намаляваме градусите до 170 и печем още 2,5 часа.
Може, разбира се да проверите дали месото е изпечено.
След като месото се е изпекло, го оставяме за около 20 минути покрито с фолиото, по този начин температурата във вътрешността ще се покачи и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре.
















И сме готови!
Имаме добре изпечено агнешко месо - крехко и ароматно. Мммм...

Желая ви прекрасен ден и добър апетит!












Няма коментари:

Публикуване на коментар