Блоговодител - кулинарен пътеводител

сряда, 22 февруари 2017 г.

Киш с два вида месо и гъби


Здравейте Приятели,

днес ще ви представя и третата рецепта с която участвах в 7-ми брой на кулинарното блого списание SO into FOOD.
Това е едно много леко, приятно и вкусно ястие. То е изключително популярно във Франция и е много лесно за приготвяне.




Киш с два вида месо и гъби е едно мое "виждане" за този вид ястие. Променила съм типичното маслено тесто /което за мен лично е по-подходящо за сладки изделия/ и плънката, която е според вкуса на моето семейство.







Малко предистория

Киш е вид пай със солена плънка. Смята се, че произлиза от немския „сладкиш“ (kuchen). Рецептата се е зародила след като домакините открили бърз, лесен и ефикасен начин да използват остатъците в кухнята, вместо да ги хвърлят. Резултатът бил вкусно и хранително ястие. 
По-късно французите станали верни почитатели на киша, взели назаем рецептата, променили я по свой вкус и я превърнали в едно от най-популярните ястия за страната. Днес киш се приготвя от тестена „подложка“ с плънка от сирене, месо и зеленчуци.
Задължителни съставки на киша са яйца и пълномаслено мляко или сметана, които се изпозлват за заливка на ястието.
Основата на киша обикновено се прави от хлебно тесто от брашно и масло, но се намират и рецепти, които залагат на бутер тестото. Каква ще е плънката на ястието, избирате вие. 
Готовият киш може да поднесете по всяко време на деня.

                                                                                                                     "Розали" 





Продукти:

За тестото:
1 бр.яйце
1 ч.л. захар
¼ кубче мая
1 ч.л. сол
100 мл прясно мляко
1 и ½ ч.ч. брашно /около 300 гр./
2 с.л. олио


За плънката:
2 бр. пилешки пържоли
250 гр. свинско пушено месо
150 гр. гъби /пресни/
2 стръка зелен лук
200 мл готварска сметана
2 яйца
250 гр. настърган кашкавал
черен пипер
подправка за пиле
1 с.л. масло /твърдо/
олио за пържене
чубрица






Начин на приготвяне:

Най-напред замесваме тестото. Разтваряме маята и захарта в топлото мляко и добавяме 4-5 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да встаса за 10 минути. В по-дълбока купа, разбиваме яйцето със солта, добавяме олиото и вече втасалата мая. Постепенно добавяме и пресятото брашното. Замесваме меко тесто. Намазваме с олио, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около 40 минути.
Докато тестото втасва, приготвяме плънката.
Пилешкото и свинското месо, нарязваме на малки хапки, гъбите на ивици, а зеленият лук на колелца. Най-напред запържваме гъбите в маслото, леко ги осоляваме. След като са почти готови ги изваждаме от тигана. В него наливаме малко олио и запържваме пилешкото месо, което също леко осоляваме и поръсваме с подправка за пиле. Пилешкото месо пържим до златисто и добавяме нарязаното свинско пушено и гъбите, поръсваме с черен пипер. Допържваме всички продукти за съвсем кратко време добавяме лука, разбъркваме и отдръпваме от котлона.





Намасляваме подходяща форма за печене /с отделящ се ринг най-добре - 24 см/ с масло и поръсваме с брашно. Разточваме вече втасалото тесто на кръгла кора дебела около 5 мм и я поставяме във формата за печене, като внимателно оформяме борд по стените й. С вилица леко набождаме тестото на дъното. Изсипваме плънката и я разпределяме навсякъде. Отгоре равномерно изсипваме и заливката от 2 яйца, разбити със сметаната и настърганият кашкавал. Поръсваме с чубрица. 






Печем киша в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25-30 минути. 








И сме готови с нашият бърз и вкусен киш!

Желая ви добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар