Здравейте Приятели,
днес ще ви представя и третата рецепта с която участвах в 7-ми брой на кулинарното блого списание SO into FOOD.
Това е едно много леко, приятно и вкусно ястие. То е изключително популярно във Франция и е много лесно за приготвяне.
Киш с два вида месо и гъби е едно мое "виждане" за този вид ястие. Променила съм типичното маслено тесто /което за мен лично е по-подходящо за сладки изделия/ и плънката, която е според вкуса на моето семейство.
Малко предистория
Киш е вид пай със солена плънка. Смята се, че произлиза от немския „сладкиш“ (kuchen). Рецептата се е зародила след като домакините открили бърз, лесен и ефикасен начин да използват остатъците в кухнята, вместо да ги хвърлят. Резултатът бил вкусно и хранително ястие.
По-късно французите станали верни почитатели на киша, взели назаем рецептата, променили я по свой вкус и я превърнали в едно от най-популярните ястия за страната. Днес киш се приготвя от тестена „подложка“ с плънка от сирене, месо и зеленчуци.
Задължителни съставки на киша са яйца и пълномаслено мляко или сметана, които се изпозлват за заливка на ястието.
Основата на киша обикновено се прави от хлебно тесто от брашно и масло, но се намират и рецепти, които залагат на бутер тестото. Каква ще е плънката на ястието, избирате вие.
Готовият киш може да поднесете по всяко време на деня.
"Розали"
Продукти:
За тестото:
1 бр.яйце
1 ч.л. захар
¼ кубче мая
1 ч.л. сол
100 мл прясно мляко
1 и ½ ч.ч. брашно /около 300 гр./
2 с.л. олио
За плънката:
2 бр. пилешки пържоли
250 гр. свинско пушено месо
150 гр. гъби /пресни/
2 стръка зелен лук
200 мл готварска сметана
2 яйца
250 гр. настърган кашкавал
черен пипер
подправка за пиле
1 с.л. масло /твърдо/
олио за пържене
чубрица
Начин на приготвяне:
Най-напред замесваме тестото. Разтваряме маята и захарта в
топлото мляко и добавяме 4-5 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да
встаса за 10 минути. В по-дълбока купа, разбиваме яйцето със солта, добавяме
олиото и вече втасалата мая. Постепенно добавяме и пресятото брашното.
Замесваме меко тесто. Намазваме с олио, покриваме с кърпа и оставяме да втаса
за около 40 минути.
Докато тестото втасва, приготвяме плънката.
Пилешкото и свинското месо, нарязваме на малки хапки, гъбите
на ивици, а зеленият лук на колелца. Най-напред запържваме гъбите в маслото,
леко ги осоляваме. След като са почти готови ги изваждаме от тигана. В него
наливаме малко олио и запържваме пилешкото месо, което също леко осоляваме и
поръсваме с подправка за пиле. Пилешкото месо пържим до златисто и добавяме
нарязаното свинско пушено и гъбите, поръсваме с черен пипер. Допържваме всички
продукти за съвсем кратко време добавяме лука, разбъркваме и отдръпваме от
котлона.
Намасляваме подходяща форма за печене /с отделящ се ринг
най-добре - 24 см/ с масло и поръсваме с брашно. Разточваме вече втасалото тесто на
кръгла кора дебела около 5 мм и я поставяме във формата за печене, като
внимателно оформяме борд по стените й. С вилица леко набождаме тестото на
дъното. Изсипваме плънката и я разпределяме навсякъде. Отгоре равномерно
изсипваме и заливката от 2 яйца, разбити със сметаната и настърганият кашкавал.
Поръсваме с чубрица.
Печем киша в предварително загрята фурна на 170 градуса за
25-30 минути.
И сме готови с нашият бърз и вкусен киш!
Желая ви добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар