Здравейте мили приятели,
днес ще обърнем внимание на здравословното хранене и едновременно с това ще ви представя втората рецепта с която участвах в кулинарното блогосписание SO into FOOD, а именно хляб от лимец с маслини и розмарин.
Предполагам, че повечето от вас са запознати със здравословните ползи от консумацията на тази изключително лековита житна култура. За това накратко:
- Лимецът е богат на протеини, представлява изключително силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания. Регулира метаболизма, подобрява имунната система, понижава кръвната захар и нивата на холестерола. И не на последно място, този вид пшеница се оказва по-поносим за хора, които проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно.
За това, повече няма да се бавя и ви представям вкусният и здравословен хляб от лимец...
Рецепта:
500 гр. Брашно от лимец
1 бр. яйце
230 мл топла вода
½ кубче жива мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
10 бр. маслини /обезкостени и нарязани на малки парченца/
Розмарин /за поръсване/
Начин на приготвяне:
Най-напред разтваряме маята заедно със захарта в топлата
вода. Добавяме 7-8 с.л. от пресятото брашно от лимец. Разбъркваме добре с
дървена лъжица и оставяме настрани за 10-15 минути да шупне.
През това време в подходяща дълбока купа, разбиваме яйцето,
добавяме солта, олиото и вече втасалата мая. Разбъркваме добре и постепенно
добавяме предварително пресятото брашно. Замесваме меко, съвсем леко лепнещо
тесто, като към края на месенето добавяме маслините. Месим около 10 минути. Намазваме
готовото тесто от всички страни с олио, връщаме го обратно в купата, покриваме
с фолио и оставяме на топло да втаса за 1 час.
След като тестото е втасало го поставяме в пододяща форма за
печене, която предварително сме намаслили и поръсили с брашно.
Разпределяме го
равномерно във формата, поръсваме с розмарин и леко притискаме с пръсти.
Така
оформеното тесто, покриваме с фолио и оставяме повторно да втаса за 40 минути.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса,
първоначално за 10 минути и след това намаляваме градусите до 180 и
продължаваме печенето още 30 минути.
Готовият изпечен и топъл хляб увиваме в памучна кърпа до
пълното му изстиване и чак тогава разрязваме.
Не се колебайте и пробвайте, ще останете доволни от резултата.
Хлябът от лимец е по-плътен и тежък, изключително вкусен и засищащ.
Желая ви добро настроение и добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар