Приятели,
Днес се навършва 1 годинка от създаването на блога "Вкуснотийки с ИНА".
Благодаря Ви, че бяхте с мен през тази изминала година и ме подкрепяхте!
Благодаря, че ми се доверихте и останахте доволни!
Благодаря за топлите думи и милите отзиви!
Ще се постарая и за напред да ни е забавно заедно!
Пожелавам Ви, да сте здрави и живота да Ви е неустоимо вкусен!
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
Черпя Ви, с една моя импровизирана торта, която нарекох "Нежно синьо" и специално сътворих за празника!
И така, да започваме...
Рецепта:
За блата:
7 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 бакпулвер
Крем за блатове:
6 яйца
450 гр. захар
1,5 л прясно мляко
4 ванилии
120 гр. пшенично нишесте
120 гр. брашно
100 гр. масло
60 гр. пудра захар
Крем за украса:
200 мл сладкарска сметана
1 ч.л. твърдо масло
2 с.л. прясно мляко
100 гр бял кувертюр
1 ч.ч. от вече готовият крем за блатовете
Захарен сироп:
1 и 1/2 ч.ч. вода
3/4 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
Най-напред приготвяме сместа за блатовете.
Разделяме белтъците от жълтъците в две по-дълбоки купи.
Белтъците разбиваме на сняг с 1 с.л. захар. Жълтъците разбиваме с останалите 6 с.л. захар, така че жълтъците да получат консистенцията на крем с по-бял цвят.
Изсипваме жълтъците при белтъците, добавяме пресятите 7 с.л. брашно заедно с бакпулвера и внимателно разбъркваме всичко, като внимаваме белтъците да не спаднат.
Разделяме сместа в 4 отделни купички, като в 3 от тях добавяме различно количество синя сладкарска боя, така че да придобием 3 отделни нюанса на синия цвят.
Взимаме тава с диаметър 18 - 20 см /в зависимост с какво разполагате, а може и в малка тенджерка/, намазваме я с олио и постиламе на дъното й хартия за печене, която предварително сме изрязали със същия размер. Изсипваме най-напред бялата смес и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, 20-25 минути. Желателно е да проверите с клечка дали блатът се е изпекъл.
По същият начин процедираме и с останалите 3 смеси, като продължаваме с най-светлата синя смес и завършим печенето с най-тъмната.
След като се изпекат ги поставяме на метална решетка, за да се охладят.
Докато блатовете се пекат си приготвяме кремът и захарният сироп.
Кремът за блатовете - Отделяме от прясното мляко за крема, 150 мл.
Слагаме останалото 1,350 мл прясно мляко заедно с половината захар и ванилиите на котлона да заври.
Отделно разбиваме яйцата с останалата захар до побеляване. Добавяме пресятите брашно и нишесте, разбъркваме добре и разреждаме с отделените 150 мл прясно мляко.
След като млякото на котлона е завряло, добавяме по малко от него към яйчената смес, за да се хомогенизира и да добие температурата на горещото млякото в тенджерата. След това на тънка струйка връщаме сместа в тенджерата на котлона да заври. С тел, непрекъснато бъркаме, защото кремът който се получава е гъст и има опасност да загори. Варим до сгъстяване, около минута-две.
Оставяме готовия крем на страна, до пълното му изстудяване, като от време на време го разбъркваме.
Преди да прибавим маслото в крема, отделяме от него 1 ч.ч., ще ни е необходим за крема за украса.
Разбиваме маслото, /което сме оставили на стайна температура да омекне/ с пудрата захар до бял пухкав крем.
Добавяме маслената смес към вече изстиналия крем. Разбъркваме добре.
Приготвяме и захарния сироп, като в малък метален съд на котлона, изсипваме водата със захарта и оставяме да поври около 3-4 минути. След като е готов го оставяме да изстине.
Кремът за украса - Разбиваме студената сладкарска сметана на пяна, заедно с 1 ч.л. захар. Внимателно лъжица по лъжица добавяме от предварително отделеният 1 ч.ч. крем за блатовете. Разбъркваме на най-ниската степен на миксера.
В съд на котлона разтопяваме маслото, прясното мляко и начупеният на малки парченца кувертюр. Разбъркваме добре и оставяме полученият ганаш на страна да се охлади.
След като се е охладил, го добавяме към сметановата смес и отново внимателно разбъркваме, за да получим гладък гъст крем.
Сглобяване на тортата - Разделяме кремът за блатовете на 4 равни части.
В подходящ поднос поставяме най-тъмният блат.
Сиропираме го с 1/4 от захарният сироп и го намазваме с 1/4 от крема за блатовете.
Отгоре поставяме следващият блат, като процедираме по същият начин. Блатовете нареждаме като започваме с най-тъмния нюанс и завършим с най-светлият блат /този който не е оцветен/.
След като завършим и с последният блат, измазваме с тънък слой цялата торта, отгоре и по страните й с 4-тата последна част от кремът за блатове.
/Тук трябва да отбележа, че на мен ми остана съвсем малко от този крем, може би около една шоличка, разбира се за щастие на лакомниците вкъщи 😄💙, защото естествено тортата трябва да "пренощува" една нощ, преди да бъде разрязана. Така че, ако и на вас ви остане малко крем, това да не ви притеснява...по-добре да остане, отколкото да стане суха тортата и с малко крем между блатовете./
И накрая идва редът на украсата - Отново разделяме в 4 купички кремът за украса и отново оцветяваме три от смесите в различни нюанси на синьото.
Започваме с най-тъмния крем.
Поставяме го в шприц или пош с накрайник с кръгъл отвор.
В основата по целият диаметър на тортата правим топки с диаметър около 1,5 см една до друга без да се допират. С помоща на чаена лъжица, притискаме леко топката и издърпваме нагоре.
Получават се нещо като сплескани сълзи.
На разстояние от основата, върху изтънялата част на "сълзите", отново шприцоваме по целият диаметър, топчета със следващият по-светъл нюанс синьо и процедираме по същият начин.
Продължаваме така, като редуваме от най-тъмен до най-светъл нюанс и след това отново повтаряме.
След като сме готови с украсата, поставяме готовата торта в хладилника да "пренощува" една нощ и да се стегне.
Това е! Готови сме!
Тази торта ми хрумна, защото исках подчертаната съставка в нея да е кремът, а не блатовете.
За това и както забелязвате кремът в нея преобладава.
Може би това се дължи на факта, че тортите с крем са ми любими..., защото ми напомнят за детството ми и домашните торти с вкусен домашен крем.
Доволна съм от резултата... Вкусна домашна торта с пухкав и мек крем...
А сега Ви оставям да я сътворите и да й се насладите...
Желая Ви, усмихнат, слънчев и незабравим ден! 😊
И разбира се... Да Ви е сладко !!! 🍰😋
Няма коментари:
Публикуване на коментар