Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 21 октомври 2016 г.

Тутманик


Здравейте Приятели,

днес ще направим един пухкав тутманик с по-различна форма.
Лесен за приготвяне и много вкусен.








Необходимото време с което трябва да се запасите е около 3 часа. И ако искате да съкратите това време на половина, може да си замесите тестото от вечерта и да го оставите да пренощува в хладилника.

Започваме...


Рецепта:

2 яйца
6 с.л. олио
1 к.л. оцет
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
350 мл хладка вода
3 с.л. кисело мляко
1 кубче мая
брашно около 1 кг


За плънката:

3 яйца
300-400 гр. сирене


За намазване:

1 жълтък
1 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко /с връх/


масло за намазване



Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята в хладката вода, заедно с 1 ч.л. захар и брашно, така че да се получи каша и оставяме на страна да втаса за около 10 минути.
В дълбока купа пресяваме брашното /не слагайте всичкото наведнъж, пресейте първо около 600-700 гр. и след замесване на тестото добавяйте по малко брашно, до получаване на меко тесто/, правим кладенче в средата и добавяме 2-те яйца, оцета, солта, киселото мляко и накрая втасалата мая. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса 1 час.




През това време си приготвяме плънката, като разбиваме яйцата със сиренето.

След като тестото е втасало, го разделяме на 2 или 3 топки




и разточваме всяка топка на четириъгълна кора, дебела около 5 мм. Намазваме кората с олио и поръсваме съответно 1/2 или 1/3 част от плънката в зависимост от това дали имаме 2 или 3 кори.






Навиваме на руло и разрязваме на еднакви "охлювчета", през около 3 пръста.




Нареждаме "охлювчетата" обърнати в тава намазана с масло, като оставяме разстояние между тях. Покриваме с кърпа и оставяме тутманика да втаса за 1 час.




След като е втасал го намазваме с разбитият жълтък към който сме добавили лъжица олио и кисело мляко.






Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30-35 минути.
След като тутманикът се е изпекъл го намазваме с разтопено масло, покриваме с хартия за печене, а върху хартията кърпа и го оставяме за 5 минути да омекне и попие маслото.




И сме готови с нашият невероятно пухкав, мек и ароматен тутманик!

Желая ви добър апетит и прекрасно настроение!














Допълвам публикацията с пресни и топли снимки от 15.02.2018 г., с тази разлика, че не съм нарязала рулата на колелца, а съм ги поставила директно в тавата...
















































Да ви е сладко!



3 коментара:

  1. Здравейте, приготвих тутманикът по вашата рецепта. Получи се страхотно, благодаря ви!
    Всичко добро ви желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, приготвих тутманикът по вашата рецепта. Получи се страхотно, благодаря ви!
    Всичко добро ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Радвам се, че ви е харесал! Поздрави!

      Изтриване