Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 26 май 2016 г.

Филе от сьомга на скара


Здравейте Сладури :)

Обичате ли рибка?
Ако отговорът е - Да, значи сте на правилното място. :))

Днес ще направим една уникална, сочна, ароматна и леко сладникава вкусотия...Филе от сьомга на скара.
Сладникава, но не с натрапчива сладост, а загатваща...
Съчетанието на продуктите в марината е леко и балансирано, така че да се създаде един запомнящ се вкус.










Но, нека започваме...



Рецепта:

500 гр. филе от сьомга


За марината:

35 мл соев сос
25 мл зехтин
25 мл вода
1 равна с.л. мед
25 мл сок от портокал
2 скилидки чесън
няколко стръкчета копър
сол
черен пипер




Начин на приготвяне:

Най-напред измиваме филето и го нарязваме на порции.
Приготвяме марината, като смесваме и разбъркваме добре - соевият сос, зехтина, водата, меда и сока от портокал.




В тавичка или по-дълбок съд нареждаме порциите филе, леко ги осоляваме и поръсваме с черен пипер и от двете страни.




Върху тях поставяме чесъна нарязан на колелца и по 1 стрък пресен копър. Заливаме с марината.




Поставяме в хладилник за 3-4-5 часа, за да може филето да поеме добре марината. И тук принципът е колкото повече, токлова по-добре.

Печем на предварително загрята скара, която намазваме със зехтин.






Печенето зависи от това колко са дебели филетата.
Общо взето момента в който месото започне да побелява, обръщате.
Желателно е сьомгата да не се препича, защото губи от мазнината си и става суха.






И това е!

Разбира се, ако не желаете сьомгата да има този леко сладникав вкус, може спокойно да пропуснете меда или да сложите по-малко, примерно 1 равна ч.л.

Сервираме с гарнитура по желание. Аз съм предпочела сотирани картофи.






Мога само да кажа, не пропускайте да си приготвите сьомга на скара! Невероятен, ароматен вкус!

Желая ви добър апетит и прекрасно настроение!





Няма коментари:

Публикуване на коментар